Kilka dni temu zacząłem porządkować zdjęcia i przepisy, które czekają na wstawienie na bloga. Okazało się, że zebrała się tego całkiem pokaźna kolekcja i nie mogłem się zdecydować, co pierwsze wstawić. Z pomocą przyszli mi facebookowi fani, którzy pomogli mi wybrać przepisy najbardziej pożądane. Na pierwszym miejscu pojawił się krem z pomidorów z mozzarellą. To zupa, która darzę niezwykłym sentymentem, ponieważ serwowana była ona gościom podczas naszego przyjęcia weselnego. Było to wówczas spore zaskoczenie dla wielu osób, które przyzwyczajone były do klasycznego rosołu podawanego na tego typu imprezach :-)
przepis na krem pomidorowy z mozzarellą
Składniki:
- 3 puszki pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany
- 1 kula mozzarelli
- 500 ml bulionu (np. drobiowego lub wołowego)
- 1 łyżka suszonej bazylii
- Sos tabasco
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na oliwie, do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Dodajemy do cebuli pomidory oraz bazylię i dusimy na niewielkim ogniu całość około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dolewamy podgrzany bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy zupę blenderem i doprawiamy do smaku sosem tabasco, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mozzarellę pokrojoną w kostkę wkładamy do talerzy i zalewamy zupą.
Podajemy ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.
Smacznego!
Powiem tak: WYŚMIENITA! Coś pysznego:) Polecam wszystkim – smakuje wybornie, mozzarella podkreśla smak i wzbogaca zupę, a bazylia, czosnek i cebula powodują, że w całym domu pachnie smakowicie! P.S. Ja użyłam świeżych, sparzonych pomidorów. DZIĘKI ZA PRZEPIS! Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam!
Zupka wygląda naprawdę smacznie :)
Mniam, nie ma to jak pomidorowa! :) W postaci kremu na pewno także pyszna. :)
Pozdrawiam
Oj tak – pyszna :-)
Uwielbiam łączyć pomidory z mozzarellą , jestem ciekawy tego smaku :)
Polecam – zupa jest naprawdę bardzo smaczna.