Krem pomidorowy z mozzarellą

na 18 marca 2013 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Kilka dni temu zacząłem porządkować zdjęcia i przepisy, które czekają na wstawienie na bloga. Okazało się, że zebrała się tego całkiem pokaźna kolekcja i nie mogłem się zdecydować, co pierwsze wstawić. Z pomocą przyszli mi facebookowi fani, którzy pomogli mi wybrać przepisy najbardziej pożądane. Na pierwszym miejscu pojawił się krem z pomidorów z mozzarellą. To zupa, która darzę niezwykłym sentymentem, ponieważ serwowana była ona gościom podczas naszego przyjęcia weselnego. Było to wówczas spore zaskoczenie dla wielu osób, które przyzwyczajone były do klasycznego rosołu podawanego na tego typu imprezach :-)

Krem pomidorowy z mozzarellą

przepis na krem pomidorowy z mozzarellą

Składniki:

  • 3 puszki pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 1 kula mozzarelli
  • 500 ml bulionu (np. drobiowego lub wołowego)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • Sos tabasco
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na oliwie, do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Dodajemy do cebuli pomidory oraz bazylię i dusimy na niewielkim ogniu całość około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dolewamy podgrzany bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy zupę blenderem i doprawiamy do smaku sosem tabasco, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mozzarellę pokrojoną w kostkę wkładamy do talerzy i zalewamy zupą.
Podajemy ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Joanna pisze:

    Powiem tak: WYŚMIENITA! Coś pysznego:) Polecam wszystkim – smakuje wybornie, mozzarella podkreśla smak i wzbogaca zupę, a bazylia, czosnek i cebula powodują, że w całym domu pachnie smakowicie! P.S. Ja użyłam świeżych, sparzonych pomidorów. DZIĘKI ZA PRZEPIS! Pozdrawiam!

  2. Julia pisze:

    Zupka wygląda naprawdę smacznie :)

  3. Majana pisze:

    Mniam, nie ma to jak pomidorowa! :) W postaci kremu na pewno także pyszna. :)
    Pozdrawiam

  4. Bartek pisze:

    Uwielbiam łączyć pomidory z mozzarellą , jestem ciekawy tego smaku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top