Danie typu gulasz to taki kulinarny samograj – można wrzucić przeróżne składniki, przykryć i cierpliwie poczekać 2 godziny, aż składniki te połączą się tworząc zgraną kompozycję. Do garnka można dodać właściwie co się pod rękę nawinie i doprawić zgodnie z własnym upodobaniem – nie ma jednej „oryginalnej” receptury, co otwiera drogę gotującym mistrzom stylu wolnego.
przepis na gulasz
składniki:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryka
- 2-3 marchewki
- 8-10 średniej wielkości pieczarek
- garść suszonych pomidorów
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 300 ml bulionu
przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy na odrobinie oliwy z każdej strony.
Dodajemy posiekaną w pióra cebulę i rozgniecione ząbki czosnku i chwilę przesmażamy z mięsem.
Dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę, pieczarki i pomidory oraz przyprawy.
Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem.
Gulasz idealnie smakuje z kaszą typu pęczak i ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
Wszystko ładnie, za chwilę zaczynam robić, choć czosnek dodam na końcu, ponieważ, przy poddawaniu czosnku obróbce termicznej, możemy dodac do potrawy 10 ząbków, a finalnie i tak nie bedzie czuć jego smaku. Ja zawsze dodaje czosnek po gotowaniu i odstawiam na 10-15 min potrawe, wtedy jego aromat zawsze jest wyczuwalny, pozdrawiam
Ciekawe z tym czosnkiem, nigdy o tym nie słyszałem. Ale możliwe, że faktycznie tak jest.
Zjadłoby się taki pyszny, ciepły gulasz :)