Naleśniki – przepis podstawowy

na 4 września 2012 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Na prośbę moich Czytelników dziś podzielić pragnę się z Wami przepisem na naleśniki. Niby nic wielkiego, ot kilka składników i banalna procedura, ale wcale nie jest tak łatwo przygotować dobre naleśniki. By zbliżyć się do ideału, pamiętać należy o tym, że po pierwsze ciasto należy odpowiednio napowietrzyć, a po drugie pozwolić mu odpocząć. Gwarantuję, że warto wykazać się odrobiną cierpliwości, bo takie naleśniki smakują doskonale i stanowią bazę do niejednego niezwykle smacznego dania.

przepis podstawowy na naleśniki

składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Można zrobić to ręcznie, choćby łyżką lub widelcem, ale lepiej użyć miksera, wtedy ciasto będzie lepiej napowietrzne.
Gładką masę odstawić w chłodne miejsce na 20-30 minut, by mąka w niej zawarta spulchniała. Dzięki temu naleśniki nabiorą delikatności.
Smażymy około minutę z każdej strony na lekko natłuszczonej patelni.
Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. dana pisze:

    Można też dodać piwa ,zamiast wody gazowanej,są super do naleśników po węgiersku:)

    • Kuba pisze:

      O tym nie wiedziałem, choć wydaje się to dość oczywiste, skoro można dodać wody mineralnej. Bardzo chętnie wypróbuję Twój pomysł. Pozdrawiam!

  2. Zauważam dziwną prawidłowość. Jak już facet bierze się za prowadzenie bloga kulinarnego to robi to na prawdę porządnie :)

  3. Majana pisze:

    Uwielbiam naleśniki. :)
    Zawsze robię „na oko”,jakoś nigdy nie spisałam mojego sposobu na nie hehe:D.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top