Tortilla z Chorizo i serem Manchego

na 8 sierpnia 2012 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W ubiegłym tygodniu jedna z sieci handlowych rozpoczęła akcję marketingową z udziałem znanych telewizyjnych kucharzy – Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego. Panowie co tydzień proponują po jednym daniu ze wspólnym motywem przewodnim. Na pierwszy ogień poszła kuchnia hiszpańska, w ramach której Karol Okrasa zaproponował kurczaka z Chorizo i serem Manchego, a Pascal tortillę z wykorzystaniem tej samej kiełbasy i sera. Postanowiłem wypróbować danie Pascala.

Przygotowywałem już kiedyś podobne danie, ale nie używałem wtedy oryginalnych produktów z półwyspu iberyjskiego (przepis znajdziecie tutaj).

Przepis na tortillę z Chorizo i serem Manchego

źródło: http://kuchnialidla.pl

Składniki:

  • średnie, młode ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki: 700 g
  • salami Chorizo: 150 g
  • ser Manchego: 80 g
  • jajka: 6 szt.
  • śmietana 30%: 300 ml
  • cebula dymka – szczypiorek: 2 szt.
  • czerwona cebula: 130 g
  • czarne oliwki: 30 g
  • oliwa z oliwek: 60 ml

Przygotowanie:

  • Przygotuj patelnię z możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem.
  • Przygotuj ręcznik papierowy.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (funkcja grillowania).
  • Propozycja podania: bezpośrednio z patelni.

Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 25 ml – ok. 1,5 łyżki), wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, chwilę smażymy, często mieszając.
W momencie, gdy cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo w plastrach, chwilę smażymy. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy tłuszcz.
W kolejnej misce roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy czarne oliwki pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę (ok. 35 ml – ok. 2-2,5 łyżki), a gdy się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski. Smażymy przez około 3-4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.
Następnie patelnię z tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C (z funkcją grilla). Można również pozostawić tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).
Po mniej więcej 5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
Posypujemy upieczoną tortillę szczypiorkiem.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Gosia pisze:

    Ale cudo i do tego pyszne, wiem bo tortille wg Pascala też robiłam, super pyszny pomysł:)

  2. Paulina pisze:

    Podejrzewam, że pyszne:)

  3. Antenka pisze:

    wspaniała wyszła ci ta tortilla:) pycha

  4. Maggie pisze:

    Bombowa ta tortilla! A odkad odwiedzilam Hiszpanie, mam slabosc do sera Manchego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top