Chłodnik pomidorowy

na 3 lipca 2012 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W taki upał nic tak dobrze nie smakuje jak chłodnik. Idealnym składnikiem tego typu zupy są pomidory, które uzupełniają utracone wraz z potem elementy. Poniższy przepis to daleki krewny hiszpańskiego gazpacho, ale z nim proszę go nie mylić – tamten chłodnik to zupełnie inna historia, którą opowiem już wkrótce (jeśli pogoda pozwoli).

przepis na chłodnik pomidorowy

składniki:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki białego pieczywa
  • 80 ml oliwy
  • 50 ml octu winnego
  • koncentrat pomidorowy (jeśli pomidory nie będą dość pełne smaku)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • cukier
  • biały pieprz

przygotowanie:

  1. Z chleba obcinamy skórkę i kroimy miąższ w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i ocet. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
  2. Pomidory sparzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki miksujemy blenderem razem z chlebem i jogurtem.
  3. Doprawiamy ziołami i łyżeczką lub dwoma cukru. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli zupa jest mało kwaśna można dodać odrobinę soku z cytryny lub octu.
  4. Jeśli pomidory nie są dość wyraziste w smaku, można dodać nieco koncentratu pomidorowego.
  5. Chłodzimy i podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Zjadłabym. Nigdy nie jadłam pomidorowego chłodnika, a kusi :) Bo pomidorowy. :) Mniam!

  2. Maggie pisze:

    O tak, chlodniki sa idealne na upaly – szkoda tylko, ze upalow jak nie bylo, tak nie ma ;)

  3. karmel-itka pisze:

    o, jak lekko na upały!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top