Sezon na truskawki w pełni, zapraszam więc dziś na deser, którego przygotowanie jest bajecznie proste. Podpatrzyłem go u mojej Siostry, a później w kawiarni Mebloteka Yellow, gdzie serwowano go jako danie konkursowe z okazji Festiwalu Dobrego Smaku.
przepis na szybki deser z truskawkami i mascarpone
składniki:
- 250 g mascarpone
- 300 g truskawek
- 100 g ciastek digestive lub zwykłych herbatników
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
przygotowanie:
- Truskawki po usunięciu szypułek miksujemy blenderem na gładki mus i doprowadzamy do wrzenia. Można je dosłodzić, ale ja osobiście wolę ich naturalny smak słodko-kwaśny. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mus ponownie miksujemy tak by rozbić grudki z mąki.
- Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Można dodać więcej cukru, jeśli ktoś woli.
- Ciasteczka kruszymy i wsypujemy na dno pucharków.
- Na ciasteczka wykładamy mascarpone, na wierzch ostudzony mus truskawkowy.
- Chłodzimy desery kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Na pewno pyszny i do tego pięknie się prezentuje, ja zamiast herbatników dodaję ciasteczka owsiane(te z lidla są super chrupiące).
Ciasteczka owsiane są też dobrym pomysłem na ten deser. Pozdrawiam!
Lubię takie desery. Pyszności :)
Dzięki! Pozdrawiam!