Sernik, po prostu sernik

na 16 czerwca 2012 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Dzisiejszy wpis ktoś może uznać, za wpis komercyjny, ale taki nie jest – nikt mi nie zapłacił, nie dostałem garnka, a mój szwagier nie otrzymał nieźle opłacanego stanowiska w fabryce producenta. Po prostu jakoś przypadkiem wszedłem w posiadanie specyfiku, który zgodnie z deklaracją producenta miał sprawić, że sernik nie opadnie, a co więcej zachowa odpowiednią wilgotność, a co za tym idzie świeżość na dłużej. Postanowiłem sprawdzić jak to cudo działa.

Jak wiecie, jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich tego typy dziwactw, i staram się unikać wszelkich chemicznych dodatków. Postanowiłem jednak raz zrobić wyjątek, wszak darowanemu koniowi (koniu?) w zęby się nie zagląda. Rzuciłem okiem na etykietę i ku mojemu zdziwieniu nie stwierdziłem zawartości dziwnych e-składników i innych świństw. Właściwie byłą tam tylko skrobia modyfikowana. Można sobie zadać pytanie, na czym ta modyfikacja polegała, ja jednak takowego pytania sobie nie zadałem.

Dodałem zawartość opakowania do masy serowej i zgodnie z zaleceniem pana doktora piekłem godzinę. Sernik ładnie wyrósł, lecz w trakcie studzenia nieco jednak opadł Nie jakoś dramatycznie, ale mimo wszystko opadł. Po zupełnym wystudzeniu postanowiłem spróbować. Na szczęście nie wyczułem żadnego dziwnego posmaku, a samo ciast zachowało wilgoć, która utrzymywała się do dnia następnego, to znaczy do czasu skonsumowania ostatniego kawałka.

Podsumowując, Sernix nie jest zły – jeśli ktoś nie ma nic przeciwko dodawaniu tego typu specyfików do jedzenia, to proszę bardzo. Mnie jednak zdarzyło się w życiu upiec kilka serników lepiej wyrośniętych bez tego dodatku, toteż więcej pewnie go nie użyję.

Przepis na sernik

Składniki:

  • 5 jajek
  • 750 g twarogu na sernik
  • 150 g cukru pudru
  • aromat cytrynowy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • saszetka Sernix Dr Oetker
  • 250 ml mleka
  • opcjonalnie rodzynki
  • masło i mąka do natłuszczenia i wysypania formy

Przygotowanie:

Z jajek oddzielić białka od żółtek, a następnie białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru pudru.
Do żółtek dodać twaróg, cukier puder, 20 kropli aromatu cytrynowego, opakowanie cukru waniliowego, saszetkę Sernix i mleko.
Całość zmieszać mikserem na najwyższych obrotach około 3-5 min. Na koniec można dodać obtoczone w mące rodzynki.
Delikatni mieszamy masę serową z pianą z białek, a całość nakładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy 22 cm.
Piec 60 minut w 170 st. C. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Goga pisze:

    Uwielbiam serniki, z chęcią bym zjadła kawałek Twojego, ja też nie używam żadnych ulepszaczy, najbardziej lubię twarożek sernikowy Pilos z lidla, sernik wychodzi taki puszysty..

  2. karmel-itka pisze:

    uwielbiam serniki!
    najzwyczajniej smakuje najbardziej wykwintnie ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top