Krajanka biszkoptowa z marmoladą

na 3 kwietnia 2012 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...

Dziś mój blog obchodzi trzecie urodziny – jestem w szoku, że to już tyle czasu minęło… Z uśmiechem na twarzy przeglądam pierwsze wpisy, które wydawały mi się być wówczas tylko chwilowym kaprysem. Nawet nie przypuszczałem, jak wciągnie mnie to blogowanie i zmieni moje życie. Przez ten czas opublikowałem około 350 przepisów – wyszłaby z tego konkretna książka kucharska! Żałuję, że nie zapisałem nigdzie tego jak wyglądał i zmieniał się Kuba pichci na przestrzeni tego czasu, a zmiany były rewolucyjne…

Dziś zapraszam Was na kawałek ciasta, które może znaleźć się na Waszych świątecznych stołach – czemu nie – to proste i niezwykle smaczne ciasto, które zasmakowało niezwykle moim domownikom.

Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!

przepis na krajankę biszkoptową z marmoladą

składniki:

biszkopt ciemny:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao

biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada

Przygotowanie:

  1. Oba biszkopty robi się bardzo podobnie, właściwie tak samo.
  2. W pierwszej kolejności białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy i mieszamy z nią żółtka i cukier.
  3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i wylewamy na formę do pieczenia.
  4. Ciemny biszkopt najlepiej piec na blasze tej samej wielkości co jasny, a następnie przeciąć go w poprzek, kto ma z tym trudności, może upiec go na dwa razy większej blasze, na następnie przeciąć na pół i złożyć.
  5. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temp. 175 st. C – nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
  6. Na pierwszą warstwę ciemnego biszkoptu nakładamy porcję marmolady. Przykrywamy jasnym ciastem i nakładamy drugą porcję marmolady. Całość przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ula pisze:

    Witam.
    Jaki rozmiar blaszki?

  2. gość pisze:

    ciasto żadna rewelacja do tego słodkie.

    • Kuba pisze:

      Przykro mi, że Ci nie smakowało. Trudno jednak po cieście z marmoladą oczekiwać smaku innego niż słodki. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów i własnego dobierania proporcji, gdyż każdy lubi nieco inne smaki. Pozdrawiam

  3. Bardzo apetyczna ta krajanka, a Tobie Kuba życzę jeszcze wielu tak apetycznych lat blogowania:)

  4. Majana pisze:

    Kubo, gratuluję wspaniałej rocznicy! :)
    A ciasto wygląda rewelacyjnie, jest piękne i z pewnością pyszne. Mniam:)
    Pozdrowienia:)

  5. STO LAT! gratuluje stażu:) ja też w kwietniu będę obchodziła pierwszy rok i nawet nie wiem kiedy to zleciało:)
    a ciasto – super! wygląda bardzo delikatnie:)
    Jeszcze raz wszystkiego naj i samych kulinarnych sukcesów:)

  6. Maggie pisze:

    Bardzo elegancka!

  7. justka2712 pisze:

    Piękna krajanka! Życzę Ci kolejnych sukcesów na polu kulinarnym i nie tylko!:) Pozdrawiam:)

  8. joannab_jb pisze:

    Ślicznie wygląda, muszę spróbować

  9. karmel-itka pisze:

    Kubo, wygląda bardzo wykwintnie i elegancko!
    podoba mi się.

  10. Berunia pisze:

    Łatwe, szybkie i zapewne smaczne.
    Na pewno wypróbuję ten przepis ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top