Dziś mój blog obchodzi trzecie urodziny – jestem w szoku, że to już tyle czasu minęło… Z uśmiechem na twarzy przeglądam pierwsze wpisy, które wydawały mi się być wówczas tylko chwilowym kaprysem. Nawet nie przypuszczałem, jak wciągnie mnie to blogowanie i zmieni moje życie. Przez ten czas opublikowałem około 350 przepisów – wyszłaby z tego konkretna książka kucharska! Żałuję, że nie zapisałem nigdzie tego jak wyglądał i zmieniał się Kuba pichci na przestrzeni tego czasu, a zmiany były rewolucyjne…
Dziś zapraszam Was na kawałek ciasta, które może znaleźć się na Waszych świątecznych stołach – czemu nie – to proste i niezwykle smaczne ciasto, które zasmakowało niezwykle moim domownikom.
Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!
przepis na krajankę biszkoptową z marmoladą
składniki:
biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
biszkopt jasny:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada
Przygotowanie:
- Oba biszkopty robi się bardzo podobnie, właściwie tak samo.
- W pierwszej kolejności białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy i mieszamy z nią żółtka i cukier.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i wylewamy na formę do pieczenia.
- Ciemny biszkopt najlepiej piec na blasze tej samej wielkości co jasny, a następnie przeciąć go w poprzek, kto ma z tym trudności, może upiec go na dwa razy większej blasze, na następnie przeciąć na pół i złożyć.
- Ciasto pieczemy ok 40 minut w temp. 175 st. C – nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
- Na pierwszą warstwę ciemnego biszkoptu nakładamy porcję marmolady. Przykrywamy jasnym ciastem i nakładamy drugą porcję marmolady. Całość przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem.
Smacznego!
Witam.
Jaki rozmiar blaszki?
ciasto żadna rewelacja do tego słodkie.
Przykro mi, że Ci nie smakowało. Trudno jednak po cieście z marmoladą oczekiwać smaku innego niż słodki. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów i własnego dobierania proporcji, gdyż każdy lubi nieco inne smaki. Pozdrawiam
Bardzo apetyczna ta krajanka, a Tobie Kuba życzę jeszcze wielu tak apetycznych lat blogowania:)
Kubo, gratuluję wspaniałej rocznicy! :)
A ciasto wygląda rewelacyjnie, jest piękne i z pewnością pyszne. Mniam:)
Pozdrowienia:)
Dzięki Majano – pozdrawiam Cię serdecznie!
STO LAT! gratuluje stażu:) ja też w kwietniu będę obchodziła pierwszy rok i nawet nie wiem kiedy to zleciało:)
a ciasto – super! wygląda bardzo delikatnie:)
Jeszcze raz wszystkiego naj i samych kulinarnych sukcesów:)
Wielkie dzięki – bardzo mi miło! Pozdrawiam!
Bardzo elegancka!
Dzięki :-)
Piękna krajanka! Życzę Ci kolejnych sukcesów na polu kulinarnym i nie tylko!:) Pozdrawiam:)
Dzięki za miłe słowa oraz życzenia :-)
Ślicznie wygląda, muszę spróbować
Spróbuj koniecznie! Pozdrawiam!
Kubo, wygląda bardzo wykwintnie i elegancko!
podoba mi się.
Bardzo mi miło czytać takie pochlebstwa :-) Pozdrawiam!
Łatwe, szybkie i zapewne smaczne.
Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
Wypróbuj, bo naprawdę warto – polecam!