Biała kiełbasa zapiekana z soczewicą

na 27 kwietnia 2012 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Wprawdzie Wielkanoc już dawno za nami, ale ja mam jeszcze parę przepisów, których nie opublikowałem, a ze względu na składniki doskonale nadałyby się jako alternatywne dania na świąteczny stół.
Zastanawiałem się jak można ciekawie przygotować białą kiełbasę – zapiekałem ją na kilka sposobów, a tym razem postanowiłem sięgnąć po moje ukochane pomidory. Dzięki dodatkowi soczewicy to smaczne, ale i sycące danie.

Przepis na białą kiełbasę zapiekaną z soczewicą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 7 kawałków białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 butelka pulpy pomidorowej
  • 350 ml bulionu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.
Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.
Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy pulpę pomidorową i zioła.
Doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.
Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w 180 st. C około 45 minut.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. jerzy pisze:

    Mnie zastanawia czy soczewicę wcześniej namoczyć, czy po prostu wystarczy samo pieczenie i będzie miękka

  2. przepysznie wygląda ta kiełbaska …. w sam raz na dzisiejszy obiad:) …. mam nadzieję, ze uda mi się dostać soczewicę:)

    • Kuba pisze:

      Z soczewicą niestety jest problem w wielu sklepach, na szczęście jednocześnie jest coraz więcej miejsc, gdzie można ją nabyć. Powodzenia! :-)

  3. Majana pisze:

    Ciekawy przepis. Trzeba będzie kiedyś wykorzystać . Wygląda pysznie. :)
    Pozdrowienia.

    Ps. Kubo, czy Kuba Pichci zniknęło z Facebooka?

    • Kuba pisze:

      Majano, Kuba Pichci jest cały czas na FB, a czemu pytasz? Chodzi Ci, że nie pojawiają się na bieżąco informacje o nowych przepisach? Zrezygnowałem z automatu i wstawiam je teraz ręcznie, ale nie zawsze daję radę wstawiać na bieżąco. Dzięki za czujność! :-)

      • Majana pisze:

        Wiesz co, bo mi zniknęło , nie wiem dlaczego… Muszę odszukać. :)

        • Majana pisze:

          Sprawdziłam, mam. Ale to dziwne, bo miałam tez wśród znajomych, a tam nie ma …

          • Kuba pisze:

            Ale Kuba Pichci funkcjonuje teraz na Facebooku tylko jako strona, jako „osoba” już dawno wykasowałem ze względu na politykę FB – takie profile są usuwane (najczęściej po donosie Życzliwego Internauty) a w takim wypadku traci się wszelkie dane, kontakty, znajomych etc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top