Ciastem, które najsilniej kojarzy mi się z Wielkanocą jest babka. Przygotowywałem ją już na różne sposoby (polecam babkę wg przepisu Polki), tym razem postanowiłem sięgnąć po klasykę gatunku – babkę cytrynową. To bardzo prosty przepis, a przygotowanie ciasta to ledwie kilkanaście minut pracy. Ważne, by użyć prawdziwej skórki cytrynowej (pamiętajcie by wcześniej dokładnie wyszorować cytrusa), a nie sztucznego aromatu – po co truć się chemią.
Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!
Przepis na babkę cytrynową
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrem (kryształem, nie pudrem), aż połączą się w jednolitą masę.
Dodajemy roztopione masło (ostudzone), skórkę otartą z wyszorowanej wcześniej cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
Formę do pieczenia natłuszczamy i nakładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.
Przygotowujemy lukier cytrynowy. Cukier puder miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i nakładamy na babkę.
Smacznego!
Piękna babka :).
Cytyrnowe są pycha. Ja robiłam ostatnio kokosowo-cytrynową, także pyszna.
Na święta zrobię drożdżową, ale także myslę o herbacianej. Pozdrawiam :)
Drożdżowa jest pyszna. Z resztą herbaciana również – nie mam pojęcia czemu nie mam ich na blogu, bo na 100% takie piekłem. Może w sobotę się uda upiec i wstawić…