Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Przyrządzałem ją już na wiele sposobów, jednak w zeszły weekend postanowiłem urozmaicić jej smak bananami – efekt wyszedł bardzo fajny i myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz.
Przepis na szarlotkę z bananami
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 kg jabłek
3 banany
1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem siekamy i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu 2/3 porcji rozkładamy na dnie blachy 20×30 cm.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i plasterki. Prażymy w rondlu z dwoma łyżkami cukru do czasu, aż zmiękną. Do ostudzonych dodajemy pokrojone w kostkę banany i rodzynki (można namoczyć je wcześniej w rumie).
Jabłka wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta.
Pieczemy 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!
podoba mi sie pomysl z dodaniem bananow, super:)
Dzięki! :-)
Swietna szarlotka Kubo! Uwielbiam szarlotki, a z bananami nie robiłam jeszcze,ale powiem CI,ze mnie zachęciłeś.:)
Pozdrowienia sobotnie :)