Szarlotka z bananami

na 28 stycznia 2012 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Przyrządzałem ją już na wiele sposobów, jednak w zeszły weekend postanowiłem urozmaicić jej smak bananami – efekt wyszedł bardzo fajny i myślę, że wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz.

Przepis na szarlotkę z bananami

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 kg jabłek
3 banany
1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto razem siekamy i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu 2/3 porcji rozkładamy na dnie blachy 20×30 cm.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i plasterki. Prażymy w rondlu z dwoma łyżkami cukru do czasu, aż zmiękną. Do ostudzonych dodajemy pokrojone w kostkę banany i rodzynki (można namoczyć je wcześniej w rumie).
Jabłka wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta.
Pieczemy 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. aga pisze:

    podoba mi sie pomysl z dodaniem bananow, super:)

  2. Majana pisze:

    Swietna szarlotka Kubo! Uwielbiam szarlotki, a z bananami nie robiłam jeszcze,ale powiem CI,ze mnie zachęciłeś.:)
    Pozdrowienia sobotnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top