Gruszki w sosie morelowym

na 15 października 2011 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przepis na poniższe gruszki zaczerpnąłem z programu kulinarnego Jacquesa Pepin’a. To znawca i propagator kuchni francuskiej. Wspólnie z Julią Child zarazili miłością do frankońskiej sztuki kulinarnej olbrzymie rzesze ludzi. Jak się okazuje bardzo smaczny deser można przygotować nawet dysponując dwoma składnikami i zaledwie kilkunastoma minutami. Ale efekt jest naprawdę rewelacyjny!

Przepis na gruszki w sosie morelowym

Składniki:

  • duża puszka gruszek w syropie (ok. 800g)
  • konfitura morelowa

Przygotowanie:

Gruszki odcedzamy na sitku. Układamy je na patelni lub w rondlu.
Zalewamy do połowy syropem i dodajemy kilka łyżek konfitury morelowej, którą rozkładamy w kilku miejscach.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos, aż mocno zgęstnieje.
Gruszki przed podaniem polewamy sosem.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. sweet dreadi pisze:

    Wczoraj przez pół dnia zajadałam się jabłkami pieczonymi z cynamonem, ale dzisiaj chyba skorzystam z Twojego smakowitego przepisu i na kolację będę wcinała gruszki :)

  2. Maggie pisze:

    No bo kto powiedzial, ze to, co pyszne, musi byc skomplikowane? W prostocie sila!

  3. Kuba wyczarowałeś pyszny deser prawie z niczego:) pozdrawiam

  4. Majana pisze:

    Mniam, zapowiadają sie pysznie. Czy to urodzinowe gruszki? :)
    Pozdrawiam,wszystkiego najlepszego!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top