Przepis na poniższe gruszki zaczerpnąłem z programu kulinarnego Jacquesa Pepin’a. To znawca i propagator kuchni francuskiej. Wspólnie z Julią Child zarazili miłością do frankońskiej sztuki kulinarnej olbrzymie rzesze ludzi. Jak się okazuje bardzo smaczny deser można przygotować nawet dysponując dwoma składnikami i zaledwie kilkunastoma minutami. Ale efekt jest naprawdę rewelacyjny!
Przepis na gruszki w sosie morelowym
Składniki:
- duża puszka gruszek w syropie (ok. 800g)
- konfitura morelowa
Przygotowanie:
Gruszki odcedzamy na sitku. Układamy je na patelni lub w rondlu.
Zalewamy do połowy syropem i dodajemy kilka łyżek konfitury morelowej, którą rozkładamy w kilku miejscach.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos, aż mocno zgęstnieje.
Gruszki przed podaniem polewamy sosem.
Smacznego!
Wczoraj przez pół dnia zajadałam się jabłkami pieczonymi z cynamonem, ale dzisiaj chyba skorzystam z Twojego smakowitego przepisu i na kolację będę wcinała gruszki :)
O, jabłka też są super :-) Pozdrawiam!
No bo kto powiedzial, ze to, co pyszne, musi byc skomplikowane? W prostocie sila!
Dokładnie tak :-)
Kuba wyczarowałeś pyszny deser prawie z niczego:) pozdrawiam
Dzięki :-)
Mniam, zapowiadają sie pysznie. Czy to urodzinowe gruszki? :)
Pozdrawiam,wszystkiego najlepszego!:)