Co powiecie by dzień zacząć świeżymi bułkami? Przygotowanie poniższych to dosłownie 2 godziny, więc w sam raz dla rannych ptaszków. Jeśli ktoś woli pospać nieco dłużej, może zostawić ciasto do wyrośnięcia na noc w lodówce – gwarantuję, że mimo niskiej temperatury, będzie jeszcze smaczniejsze!
Przepis na bułki drożdżowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (ew. tortowej lub uniwersalnej)
- 7 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- masło
Przygotowanie:
- Do mąki dodajemy cukier i suszone drożdże. Wbijamy jajko, oliwę i wodę. Ciasto wyrabiamy (najlepiej ręcznie) do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne (minimum 10 minut). Następnie dodajemy sól i znów nieco wyrabiamy.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy przynajmniej podwoi objętość, wyrabiamy bułki. Można je układać na natłuszczonej blasze, ja lubię wkładać je do tortownicy, by móc odrywać kule od wielkiego bochna.
- Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy 20-25 minut w temp. 175 st. C.
- Studzimy na kratce.
Smacznego!
Ty się nie pytaj tylko częstuj :)
O! Gwiazda BFG2011 mnie skomentowała – jak miło :-))) Pozdrawiam!!!!
Pyszne domowe bułeczki na śniadanko – jestem za!:)
Pozdrawiam.