Sałatka z pieczonych papryk i świeżych pomidorów

na 22 września 2011 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Sezon w pełni, więc zapraszam dziś na pyszną sałatkę, dzięki której wiele osób pozna zupełnie nowy smak czosnku. Pieczenie czosnku sprawia, że traci on swą ostrość zyskując niesamowitą słodycz. Doskonale uzupełnia smak pieczonej papryki.

Przepis na sałatkę z pieczonych papryk i świeżych pomidorów

Składniki:

  • 3 papryki (po jednej z koloru)
  • 3 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Warzywa najlepiej jest upiec w glinianym garnku rzymskim. Jeśli takowego nie posiadacie, można wykorzystać inne naczynie żaroodporne z pokrywką lub brytfankę.
Papryki, cebule i czosnek (całe, nieobrane) wkładamy do naczynia i pieczemy około 45-60 minut w temp. 175 st. C.
Upieczone, jeszcze gorące papryki wkładamy do foliówki i szczelnie zamykamy. Po 10 minutach bez problemu zdejmiemy z nich skórę.
Pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do nich również pokrojoną w kostkę paprykę. Z cebuli zdejmujemy zewnętrzną warstwę i kroimy w kawałki. Czosnek przekrawamy w poprzek na pół i wyjmujemy upieczone ząbki.
Wszystko doprawiamy pieprzem i solidnie podlewamy oliwą. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Nieśka pisze:

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zwiekszamy-odpornosc

    zapraszam do akcji:) pasuje do niej ten przepis:) tak myśle

  2. asieja pisze:

    smaczna czerwień :-)

  3. Majana pisze:

    Lubię paprykę, a pieczona jest przepyszna :) Sałatka smakowita .
    Miłego dnia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top