Sezon na truskawki jest już za nami, ale w sklepach można trafić na naprawdę smaczne owoce, które w niczym nie ustępują tym czerwcowym. Kilka dni temu kupiłem koszyczek takowych i postanowiłem wykorzystać je nietypowo, bo jako składnik sałatki, którą podpatrzyłem w pewnej knajpce.
Przepis na sałatkę z truskawkami, oliwkami fetą i miętą
Składniki:
- 150 g truskawek
- 150 g rukoli
- opakowanie sera feta
- garść oliwek (czarnych)
- 10 liści świeżej mięty
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Opłukaną i osuszoną rukolę mieszamy z pokrojonymi w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) truskawkami.
Przygotowujemy miętowy dressing. W tym celu mieszamy ze sobą 2/3 drobno pokrojonej mięty, sok z cytryny, nieco oliwy (do smaku) i szczyptę soli i pieprzu.
Ser feta kroimy w kostki, które obtaczamy w pieprzu i pozostałej mięcie. Układamy je na rukoli, a całość posypujemy posiekanymi oliwkami.
Sałatkę skrapiamy dressingiem.
Smacznego!
Świetna sałatka! :)
Nie było mnie dwa tygodnie ,a tu takie smakowitości ! :))
Majano, brakowało mi Twoich komentarzy – jesteś moją najwierniejszą czytelniczką :-)
Musi być przepyszne! Uwielbiam takie połączenia, a kolory wyglądają niesamowicie :) Pozdrawiam!!
Hmmm …ciekawe połączenie …ja juz wielokrotnie widziałąm arbuz z fetą, ale jeszcze nie odważyłam sie go zrobić …choc arbuza pochłaniam tonami:) pozdrawiam Kubo:)
oj, Kubo!
od rana takie rarytasy? super sałatka.