Ten niezwykle prosty w przygotowaniu przepis jest doskonałą propozycją na szybki obiad, kolację lub przekąskę, gdy nieoczekiwanie znajomi złożą nam wizytę. Fajnie smakują z ostrą salsą pomidorową lub sosem tzatziki.
Frankfurterki w cieście francuskim
przepis na 15 pasztecików
Składniki:
- 5 frankfurterek (opcjonalnie parówki)
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- sól grubo ziarnista
- kminek
Przygotowanie:
Kiełbaski kroimy na trzy części. Ciasto francuskie rozwijamy i również przekrawamy wzdłuż, tak by otrzymać trzy pasy.
Frankfurterki zawijamy w ciasto i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kryształkami soli i kminkiem.
Smacznego!
Smacznie wychodzi również kiełbasa z polskich snaków. potem na grube plastry pokroiłem i koperkiem i ketchupem ozdobiłem. Myślę że ładnie się prezentowało a o smaku już nie wspomnę. Na prawdę świetny, godny polecenia przepis ;)
ja wykozystalem kabanosy maestro ale sa one troche za cienkie. mysle ze polskie snaki beda w sam raz
rowniez moim zdaniem Polskie Snaki bd git. masz racje ze maestro sa za cienkie…nie czuc ich w mniejszych kesach :P a PS bedzie szuc :D
patrze ze dawno nikt tu nie zagladal:P czy rodzaj kiełbasek parówek ma tu duze znaczenie? ajkie polecacie? czy frankfurterki henryk kania mogą być?
Myślę, że rodzaj nie ma ak wielkiego znaczenia. To raczej kwestia gustu. Pozdrawiam!
robiłam frankfurterki i parówki w cieście francuskim, i nam jakoś bardziej parówki smakowały
Ja z kolei wolę frankfurterki, ale wiadomo – de gustibus non est disputandum :-)
Szybki i smaczne! Lubię takie przepisy ;) Pozdrawiam!!
Witaj na blogu. Dzięki za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedzin!
Pycha! W takim razie wpraszam sie na obiad lub kolacje. Tylko dla mnie bez kminku poprosze :)
:-) I moi domownicy średnio z nim przepadają, więc bez wątpienia znajdzie się jakiś pasztecik bez kminku.
Uwielbiam te przekąski:)
Pysznie wyglądają te kiełbaski. Poproszę na sniadanko :)
Pozdrowienia!
Proszę, częstuj się :-)