Sezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi, warto więc wykorzystać jego ostatnie chwile. Ja postanowiłem nieco urozmaicić przepis z czasów mego dzieciństwa. Dodatek mięty spowodował, że cały deser nabrał zupełnie nowego wyrazu. Nie tylko wspaniale smakuje, ale i świetnie odświeża.
Przepis na miętowe truskawki w śmietanie
Składniki:
- 500 g truskawek
- 300 ml śmietany 18%
- 10-15 liści mięty
- 3-6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i wycinamy szypułki. Następnie kroimy je w ćwiartki i przekładamy do miseczek.
Miętę myjemy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy razem z cukrem do śmietany i dokładnie mieszamy.
Truskawki zalewamy śmietaną i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
pasuje mi takie połączenie, słodkie truskawki i orzeźwiająca mięta :)
Polaczenie truskawek i miety jest bardzo ciekawe i orzezwiajace!
Ciekawe to zestawienie truskawek z miętową śmietaną. Chętnie bym spróbowała.
Miętowa śmietana …brzmi intrygująco:) pozdrawiam ciepło
O rany, już sama nazwa zamąciła mi w głowie:)
Mmmmm, pysznie wygląda! Uwielbiam wszystko co truskawkowe :)
Pozdrawiam Kubo :)