Przepis w sam raz na leniwy, letni obiad – szybki, lekki, no i oczywiście smaczny. Użyłem fasolki zielonej, choć oczywiście równie smaczna będzie jej żółta siostra.
Przepis na fasolkę szparagową w pomidorach
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 4 pomidory
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- cukier
- suszone oregano
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Obcinamy końcówki fasolki i wycinamy łyka. Zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do zmiękczenia (około 15 minut).
Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, który ustawiamy na małym ogniu.
Cebulę drobno siekamy, podobnie obrany czosnek. Ma patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem łyżki cukru. Szklimy na nim cebulę z czosnkiem, które następnie dodajemy do pomidorów.
Pomidory z cebulą doprawiamy po łyżce oregano i bazylii, łyżką cukru, a także solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, aż pomidory zupełnie zmiękną.
Miksujemy warzywa blenderem (lub przecieramy przez sito) i dodajemy do odcedzonej, ugotowanej fasolki. Mieszamy, podgrzewamy i serwujemy.
Smacznego!
Ja też już się cieszę na wiosnę i takie właśnie jedzonko, pomimo że lubię mięsa ale na wiosnę to tylko warzywa
Benku, to jak i ja – cieszę się, że coraz świeżych warzyw się pojawia, a ja powoli odstawiam mięso na ich rzecz (choć wege zapewne nigdy nie będę).
Oj, pysznosci! Uwielbiam bardzo to połączenie :)) Mniam,mniam :)
Muszę kupić fasolkę, obojętnie czy zieloną czy żółtą, obie lubię jednakowo :))
fajny przepis, kiedyś robiłam coś takiego ale do słoikiów
Ja akurat wolę zieloną. Wygląda to bardzo pysznie:)
lubię ten letni czas, gdy można cieszyc się pyszną fasolką :-)