Fasolka szparagowa w pomidorach

na 6 lipca 2011 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przepis w sam raz na leniwy, letni obiad – szybki, lekki, no i oczywiście smaczny. Użyłem fasolki zielonej, choć oczywiście równie smaczna będzie jej żółta siostra.

Przepis na fasolkę szparagową w pomidorach

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 4 pomidory
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • cukier
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Obcinamy końcówki fasolki i wycinamy łyka. Zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do zmiękczenia (około 15 minut).

Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, który ustawiamy na małym ogniu.

Cebulę drobno siekamy, podobnie obrany czosnek. Ma patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem łyżki cukru. Szklimy na nim cebulę z czosnkiem, które następnie dodajemy do pomidorów.

Pomidory z cebulą doprawiamy po łyżce oregano i bazylii, łyżką cukru, a także solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, aż pomidory zupełnie zmiękną.

Miksujemy warzywa blenderem (lub przecieramy przez sito) i dodajemy do odcedzonej, ugotowanej fasolki. Mieszamy, podgrzewamy i serwujemy.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. benek pisze:

    Ja też już się cieszę na wiosnę i takie właśnie jedzonko, pomimo że lubię mięsa ale na wiosnę to tylko warzywa

    • Kuba pisze:

      Benku, to jak i ja – cieszę się, że coraz świeżych warzyw się pojawia, a ja powoli odstawiam mięso na ich rzecz (choć wege zapewne nigdy nie będę).

  2. Majana pisze:

    Oj, pysznosci! Uwielbiam bardzo to połączenie :)) Mniam,mniam :)
    Muszę kupić fasolkę, obojętnie czy zieloną czy żółtą, obie lubię jednakowo :))

  3. zauberi pisze:

    fajny przepis, kiedyś robiłam coś takiego ale do słoikiów

  4. wiosenka27 pisze:

    Ja akurat wolę zieloną. Wygląda to bardzo pysznie:)

  5. asieja pisze:

    lubię ten letni czas, gdy można cieszyc się pyszną fasolką :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top