Tortilla de patatas

na 14 czerwca 2011 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W sierpniu planuję krótki wyjazd wakacyjny do Hiszpanii. Jeszcze nigdy nie byłem w tamtych stronach i już nie mogę się doczekać pierwszych promieni katalońskiego słońca na mym słowiańskim licu. W ramach przygotowania do wyjazdu zaczynam przeglądać tamtejsze przepisy, które kuszą bogactwem owoców morza. Jednak ja na pierwszy ogień wybrałem chyba najpopularniejsze danie – tortilla de patatas. To rodzaj omletu wzbogaconego o ziemniaki, który naprawdę jest równie prosty w przygotowaniu co i smaczny :-)

Przepis na tortilla de patatas

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • garść posiekanego szczypiorku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w plasterki grubości ok. 5 mm.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Oliwy potrzebujemy niemało, bo tyle, by jej warstwa miała ok. 1 cm głębokości.

Na rozgrzany tłuszcz wykładamy ziemniaki. Ważna by oliwa nie była zbyt gorąca – ziemniaki mają się na niej raczej dusić niż smażyć.

Gdy już zmiękną, dodajemy do nich posiekaną cebulę i pokrojony w kawałki boczek. Smażymy całość jeszcze 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i przekładamy do miski, by lekko ostygły.

W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z posiekanym szczypiorkiem doprawione solą i pieprzem. Następnie dodajemy ziemniaki i delikatnie mieszamy.

Patelnię na której przed chwilą smażyliśmy ziemniaki, znów rozgrzewamy. Można ją lekko natłuścić. Gdy już osiągnie odpowiednią temperaturę przelewamy na nią masę jajeczną i zmniejszamy ognień.

Gdy masa się już zsiądzie odwracamy placek. Najłatwiej zrobić to tak, że zsuwamy go na talerz, który następnie przykrywamy odwróconą patelnią. Teraz szybkiem ruchem odwracamy naczynia – placek powinien surową stroną wylądować na patelni.

Dosmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. jeszcze w zyciu nie jadłam ….a mam ja w myślach juz od bardzo dawna:)

  2. Majana pisze:

    Ojej, wydawało mi się,ze dodawalam komentarz, a go nie widzę.. hmmm..
    W każdym razie,taka tortilla jest smaczna,a w Hiszpanii jest cudnie. Byłam w Barcelonie i okolicach, bosko.
    Pozdrawiam Cie Kuba :)

  3. Paula pisze:

    z do tego cebulka :) mniam

  4. asieja pisze:

    taka krótka lista składników, a taki fajny efekt.

  5. kilka razy się za nią zabierałam i jakoś nigdy nie zrobiłam. wygląda na prawdę świetnie;)

    • Kuba pisze:

      Za mną też chodziła od dłuższego czasu, ale jakoś się zebrać nie mogłem. Dziś żałuję, że tak się z nią ociągałem. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top