Wprawdzie lato nieco odpuściło, a temperatury dają nieco wytchnienia, to jednak z pewnością upały wrócą i to już za kilka dni. Warto pomyśleć nad jakimś skutecznym sposobem na schłodzenie. Podzielę się z Wami przepisem na niezwykle orzeźwiający sok z rabarbaru, który doskonale smakuje rozcieńczony gazowaną wodą mineralną.
Przygotowując napoje warto zaopatrzyć się w porządną wyciskarkę, która umożliwi Wam przygotowanie doskonałych soków. Zapraszam do WPISU na ten temat, gdzie znajdziecie informację na temat tych urządzeń oraz opis różnic pomiędzy wyciskarkami a sokowirówkami.
Przepis na sok rabarbarowo-cytrusowy
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1 cytryna
- 2 limonki
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w kawałki (1-2 cm) i wkładamy do garnka. Cytrynę i limonki porządnie szorujemy szczotką, tak, by usunąć wszelkie chemiczne paskudztwa. Następnie kroimy je w półplasterki i dodajemy do rabarbaru.
Dodajemy cukier i zalewamy 500 ml zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.
Przecieramy całość przez sitko i wstawiamy do lodówki.
Taki gęsty sok najlepiej rozcieńczyć zimną mineralką.
Smacznego!
pyszny musi być ten cytrusowy posmak :)
Witaj Paula! Miło, że zajrzałaś :-) Pozdrawiam!
Świetny napój! Podoba mi się :)
Pozdrowienia :)
W takim razie zapraszam na szklaneczkę :-)
Przepis bardzo się przyda, bo upały jeszcze przed nami:)
Czuję, że się już zbliżają :-)