Bigos z młodej kapusty

na 3 czerwca 2011 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Czas najwyższy przygotować coś z młodej kapusty, która już nieśmiało pojawia się na straganach. Jednym z moich ulubionych dań kapuścianych jest bez wątpienia bigos, który zajadam z największą przyjemnością niezależnie od pory roku.
Bigos z młodej kapusty jest lżejszy niż jego zimowy kuzyn, dlatego warto podkreślić jego smak winem o delikatniejszej, wręcz lekko owocowej nucie.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 500 g wołowiny
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść podgrzybków
  • czerwone wino
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oliwa

Przygotowanie:

Kilka godzin wcześniej namaczamy grzyby (oczywiście, jeśli używamy suszonych).
Zaczynamy od pokrojenia wołowiny na kawałki średniej wielkości. Przesmażamy ją krótko na odrobinie oliwy, tak tylko by zamknęły się pory – dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa. Solimy i lekko przesmażamy. Dodajemy odcedzone i pokrojone grzyby oraz wodę, w której je moczyliśmy. Dopełniamy wodą do przykrycia kapusty i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Cebulę drobno siekamy i szklimy razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy do kapusty razem z mięsem i całość dusimy przynajmniej godzinę.
Gdy woda nieco odparuje, dodajemy po trochu wina. Jego ilość zależy od naszych upodobań – im dłużej dusimy kapust ę, tym więcej wina ona wciągnie.
Gdy mięso i kapusta są już gotowe, podajemy z kromką dobrego razowca.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kulinarnie pisze:

    Pycha ! Uwielbiam bigosy w ogóle, a zwłaszcza takie z młodej kapusty :)

  2. Super przepis. Muszę spróbować :) I chyba zacznę często odwiedzać ten blog :) Zapraszam też do mnie :) Pozdrawiam

  3. Majana pisze:

    Mniam! Dawno nie jadłam bigosu. Narobiłeś mi chęci:)
    Pozdrowienia:)

  4. Spencer pisze:

    Ciekawe.. Nigdy nie jadłem bigosu z młodej kapusty.. Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak może smakować.. Muszę spróbować!

  5. Ania pisze:

    Jak dla mnie pycha:)

  6. asieja pisze:

    takie danie z młodej kapusty to jedne z najpyszniejszych smaków lata.

  7. karmel-itka pisze:

    oj, Kubo, Kubo…
    ależ mi apetytu narobiłeś!

  8. piegusek1976 pisze:

    jeszcze w tym roku nie robiłam ale kapusta już jest już wystarczająco smaczna na taki bigosik więc chyba na weekend się skuszę :) pozdrawiam

  9. Bigosu z młodej kapusty nie jadłam, bo najczęściej przytgotowuję ją po rpostu z ogromną ilością koperku …. a przyznam, ze to danie może być miłą odmianą dla młodej kapusty:) pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top