Keks

na 5 marca 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Kilka dni temu zajrzałem do Polki, na bloga Around the kitchen table gdzie trafiłem akurat na świeżo upieczony keks. Niewiele myśląc, szybko udałem się do kuchni i po sprawdzeniu czy mam wszelkie potrzebne składniki przystąpiłem do pieczenia.
Keks to dość proste ciasto, o tyle wygodne, że można do niego wrzucić co się pod ręką akurat ma. Ja miałem rodzynki, daktyle i orzechy włoskie.

keks

przepis na keks

składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180 g margaryny do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g bakalii
  • 100 ml rumu

przygotowanie:

  1. Bakalie siekamy i zalewamy rumem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę, by nasiąkły aromatem.
  2. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy żółtka i mleko.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy odcedzone i obtoczone w mące bakalie.
  4. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
  5. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy około godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 200 st.C.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Bardzo mnie zaskoczyłyście tym, że keks u Was gości głównie na święta. Zupełnie sobie nie przypominam, żebyśmy kiedykolwiek jedli keks na Boże Narodzenie.

  2. flusso pisze:

    Na kawę już może trochę za późno, ale porywam kawałek do herbatki :)

  3. Majana pisze:

    Pyszny. Bardzo lubię keksy:) Robiłam na Boze Narodzenie,ale moze zrobię znowu?;)
    Pozdrawiam:)

  4. Kubełek Smakowy pisze:

    Keks u nas jest tylko na święta. Nie tak cudownie żółty jak Twój, ale chyba bardziej bakaliowy.

    Keksy są wspaniałe – cudownie miękkie i wilgotne.

    eM by rzekł – pysznościowe.

  5. Tilianara pisze:

    Keks to rzeczywiście uniwersalne ciasto i wszystko można w nim zmieścić :)

  6. asieja pisze:

    lubię, gdy keks jest taki napakowany bakaliami :-)

  7. kabamaiga pisze:

    Ja też lubię keksy, chociaż piekę je głównie przed Bożym Narodzeniem.

  8. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    Keksy to to co ja uwielbiam nie wyobrażam sobie bez nich żadnych świąt:) …i to prawda, ze są bardzo proste, a przy tym jaki smak:) pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top