Kurczak w marynacie jogurtowej
Przygotowanie: 15 min
Czas całkowity: 60 min + kilka godzin marynowania
Ilość porcji: 3
Składniki:
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 4 ząbki czosnku
– 400 ml jogurtu naturalnego 0%
– ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– ½ łyżeczki papryki ostrej
– ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
– ½ łyżeczki suszonego majeranku
– szczypta soli
Przygotowanie:
Pierś myjemy i kroimy w kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem.
Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył.
Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin (optymalnie na całą dobę).
Wkładamy kurczaka do foliowego rękawa do pieczenia (może być również naczynie żaroodporne lub garnek rzymski z pokrywką) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Sałatka św. Florentyna
Składniki:
– ½ główki sałaty lodowej
– 1 ogórek zielony
– 5 dużych rzodkiewek
– 1 duży pomidor
– 3 średnie ogórki kiszone
– garść kiełków rzodkiewki
– 100 g sera typu feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy.
Smacznego!
Witam,przepis wydaje się być świetny! Czy kurczaka wkładamy do worka wraz z marynatą?
Tak, z marynatą. Pozdrawiam!
Wiolu, ciekawe jak jogurt grecki zmienia smak – muszę kiedyś sprawdzić ;-)
Anonimie, obserwuj bloga, bo kolejne dukanowskie przepisy już wkrótce :-)
Wygląda nieźle, wypróbuje w sobotę i proszę o kolejne fajne propozycje :)
Ja juz Kurczak w marynacie jogurtowej robilam i wedlug mojego przepisu uzylam jogurtu greckiego. smakuje naprawde super
Aniu, taki kurczak bez wątpienia zasmakuje tak dunkanowcom, jak i osobom bez diety. Polecam!
Ewam, nie musisz od razu iść na dietę – kurczak i tak będzie świetnie smakować :-)
No to chyba przejde na diete ;))
O to ja przepis przekazuję mojej "dukanowej" siostrze i szwagrowi:) Sama też bym chętnie zjadła:)