Grillowana pierś indyka marynowana w sosie sojowym i occie balsamicznym

na 11 lutego 2011 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kilka dni temu prezentowałem Wam przepis na bardzo smaczne kaszotto z pęczaku. Wspomniałem, że można je podać jako osobne danie lub uzupełnienie większego posiłku. Ja owym kaszotto urozmaiciłem niezwykle smaczne grillowane piersi indyka. Zamarynowane w sosie sojowym i occie balsamicznym zyskują lekko słodki smak, który ciekawie współgra z grubo mielonym czarnym pieprzem.

Grillowana pierś indyka marynowana w sosie sojowym i occie balsamicznym

Składniki:

– podwójna pierś indyka
– 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki oliwy
– 1/2 łyżki suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

Pieprz rozgniatamy w moździerzu (ostatecznie można użyć gotowego grubo mielonego). Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty i krótko mieszamy do połączenia składników.
Indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kawałki (paski, plastry – jak kto woli) i wkładamy do naczynia z marynatą. Mieszamy tak, by cały indyk się nią pokrył, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na kilka godzin (optymalnie na całą noc).
Grillujemy na silnie rozgrzanym ruszcie. Cieńsze kawałki mięsa potrzebują dosłownie chwili by być gotowymi.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Aga & Flusso, dzięki!

    Majano, po raz kolejny się w pełni zgadzamy :-)

  2. Majana pisze:

    Lubię takie jedzonko Kubo :))

  3. flusso pisze:

    Bardzo apetyczny ten indyczek :)

  4. aga pisze:

    miesko wyglada swietnie, takie rumiane, az slinka cieknie:)

  5. Kuba pisze:

    Wiosenko, w takim razie musisz go przygotować :-)

    AgPe, polecam, bardzo ciekawie wpływa na smak i aromat.

    Maggie, kurczaka podałem z kaszotto, na które przepis znajdziesz tu: http://www.kuba-pichci.pl/2011/02/kaszotto-z-pieczarkami-i-porami.html

  6. Maggie pisze:

    Marynarta brzmi pysznie! Do czego podales kurczaka? Czy to ryz?

  7. Tilianara pisze:

    Bardzo smaczne połączenie :)

  8. Ag Pe pisze:

    Nie marynowałam do tej pory w sosie sojowym, a wygląda to tak dobrze, że muszę spróbować.

  9. asieja pisze:

    tak niewiele trzeba by stworzyc coś pysznie aromatycznego.. :-)

  10. wiosenka27 pisze:

    U mnie w domu napewno by się zachwycili:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top