Sledzie w oleju

na 28 stycznia 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Chciałbym się dziś podzielić z wami moim ulubionym sposobem na przygotowanie śledzi. Jest to zarazem najprostszy przepis, którego nie sposób popsuć, a i można dowolnie modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do cebuli dodać pokrojoną czuszkę lub kawałek imbiru.

Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami na karnawałowe imprezy, których rosnący spis znajdziecie w zakładce karnawał.

sledzie w oleju

przepis na śledzie w oleju

Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 24 godz.
Ilość porcji: 1 duży słoik

składniki:

  • 250 g śledzi
  • 3-4 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej (polecam wytłoczony z pestek winogron)

przygotowanie:

  1. Śledzie płuczemy w letniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w kawałki wielkości mniej więcej 3 cm.
  3. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na 1,5 – 2 minuty do wrzątku. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnego posmaku, który czasem towarzyszy temu warzywku. Odcedzamy i studzimy.
  4. Duży słoik sparzamy wrzątkiem, a następnie układamy pierwszą warstwę cebuli. Na nią układamy śledzie, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Operację powtarzamy do wyczerpania składników.
  6. Całość zalewamy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) przynajmniej na jeden dzień, by się wszystko ładnie przegryzło.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. benek pisze:

    Wszystko się zgadza. Ja w tym roku zacząłem jeszcze dodawać odrobiny octu. Wówczas smak jest jest… bardziej wyrazisty

  2. Karmel-itka. pisze:

    oj, kusisz Kubo, kusisz… wspaniałe śledziki!

  3. Fiolunka pisze:

    Eh…ładnie to tak kusić? :] zjadłabym peeełną miskę takich śledzi!

  4. Ojciec Dyrektor pisze:

    Klasyka gatunku czyli proste i pyszne!
    Ja właśnie też jestem w czasie "produkcji" owego specjału, lecz u mnie to zabiera ponad tydzień. Robię mały eksperyment śledziowy. :)
    Jak mi się uda to może jutro zamieszczę przepis.

  5. Paula pisze:

    z cebulką… ale mi narobiłeś ochoty na śledzie Kuba!

  6. EVE pisze:

    mniam! takie śledzie to ja mogę w ciemno i brać i jeść ;)
    gratuluję nominacji i trzymam kciuki!!!

    pozdrawiam serdecznie!

  7. Panna Malwinna pisze:

    ja zawsze śledzie moczę jakieś 3 godzinki w zimnej wodzie. czasem w mleku , w zależności od tego jak bardzo są słone. i do cebulki jeszcze ogórek kiszony pokrojony i hyc do lodówki na kilka dni;)

  8. wiosenka27 pisze:

    Gratuluję:) I zagłosuję:)
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top