Przepis na poniższy przekładaniec znalazłem w książce „Przepisy siostry Anastazji. 100 Nowych ciast”. Jego przygotowanie wydaje się być bardzo czasochłonne i skomplikowane, ale jeśli sobie odpowiednio rozplanujemy pracę, wale tak być nie musi. Większość czynności można wykonać jednocześnie, a samo złożenie warstw to moment.
Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami na karnawałowe imprezy, których rosnący spis znajdziecie w zakładce karnawał.
przepis na ciasto jabłkowo-orzechowe z masą budyniową
składniki na ciasto jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- 4 żółtka
- 150 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- opakowanie drożdży suszonych (lub 40 g świeżych)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki bułki tartej
- szczypta soli
przygotowanie:
- Margarynę siekamy z mąką, następnie dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier i drożdże. Jeśli korzystamy z drożdży świeżych, mieszamy je wcześniej z cukrem i pozwalamy im się aktywować. Szybko i krótko wyrabiamy.
- Blachę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy połowę ciasta. Na ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane jabłka, które następnie posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy resztą ciasta.
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.C.
składniki na biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać żółtka i cukier. Gdy się połączą równie delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu orzechy bułkę tartą.
- Ciasto wylewamy na blachę 20×30 i pieczemy 30 minut w temp. 180 st.C.
- Gdy ostygnie, ostrożnie przecinamy je na pół, tak bu otrzymać dwa blaty 20×30 cm.
składniki masy budyniowej:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
- 200 g masła
- łyżka cukru
przygotowanie:
- Przygotowujemy budyń, który następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy go z masłem utartym z cukrem.
Gdy mamy już wszystkie warstwy gotowe, czas na ich przełożenie. Na dole układamy jeden blat biszkoptowy, na który wykładamy połowę masy budyniowej. Kolejno kładziemy ciasto jabłkowe, resztę masy budyniowej i drugi biszkopt. Całość dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Justyno, proszę bardzo – częstuj się!
same dobre, poproszę kawałek!
Majano, to chyba jest ostatnie ciasto na dłuższy czas – też jestem trochę zmęczony tymi słodkościami :-)
Cukrowa Wróżko, faktycznie trochę pracy kosztuje ich przygotowanie, ale naprawdę jest o wiele lepiej, niż wydaje się po przeczytaniu przepisu.
Paulo, jest tylko jeden sposób by się przekonać – trzeba je upiec! No jest jeszcze drugi, ale nie aktualny, bo ja już całe zjadłem :-)
Spencer, książkę polecam – znajdziesz tam naprawdę dużo ciekawych przepisów, ale ostrzegam, że wszystkie są dość czasochłonne.
Karmel-itko, dzięki!
Kabamaigo, w takim razie polecam, bo jest bardzo smaczne ;-)
Flusso, ja też przepadam za każdym z tych składników, dlatego decyzja o upieczeniu tego ciasta zapadła błyskawicznie.
Zaytoon, czasem tak jest. Ja też mam kilka książek, które wydawały mi się niezbędne, a tak naprawdę wcale z nich nie skorzystałem…
Wiosenko, to ja się z tobą zgadzam w 100%!
Atino, dzięki!
Asiejo, miło mi :-)
cudne słodkości, Kubo.
Ciasto pełny wypas! pysznie wygląda :)
Ja właśnie lubię składane ciasta bo zawsze się udają:)
Jakoś tak nie potrafię się przekonać do książki siostry Anastazji, która leży mi na półce. A może przez to mnóstwo pyszności przechodzi mi koło nosa?…
Bardzo lubię masę budyniową w ciastach :) A tu jeszcze jabłka i orzechy ;) Mniam!
Moje teściowa jest fanką siostry Anastazji, ale chyba jeszcze tego ciasta nie piekła.
Kubo, co za rozpustne ciasto!
takie zimowe smaki. takie pyszności.
Wow! Tyle dobrego w jednym cieście.. Musi smakować nieziemsko.. Chyba sobie kupię tę książkę, bo fajne pomysły ma ta siostra Anastazja.
szczerze, to jestem bardzo ciekawa takim połączeniem :)
właśnie te ciasta Anastazji często się wydają pracochłonne – w końcu siostra ma pewnie dużo czasu. : D
ale robiłam kiedyś jedno, to też było pyszne. :)
A ja podziwiam za wytrwalosc! Jak widze taka liste skladnikow, to najpierw czytam przez chwilke, a potem szukam jakiegos przepisu na muffinki:):):) Ciasto wyglada slicznie!
Jakie fajne to ciasto! Mega słodycz, mniam:))
Po świetach mam mniej chęci na słodkości, ale na takie ciacho bym się skusiła:)
Pozdrawiam!