Dziś na śniadanie miałem przyjemność zjeść bardzo smaczną bułkę na zakwasie, którą upiekłem w ramach Weekendowej Piekarni. Zaproponowała je Tilianara i doskonale trafiła w mój gust – proste, szybkie (o ile dodamy drożdży) i niezwykle smaczne – idealne na rozpoczęcie dnia!
Bułki piekłem zgodnie z przepisem, ale nie na blasze, ale kamieniu Fratelli, który symuluje warunki takie jak w piecu chlebowym. To naprawdę super sprawa dla piekących pizzę lub pieczywo i z czystym sumieniem polecam jego zakup każdemu. Kamień doskonale rozprowadza wysoką temperaturę i wyciąga wilgoć z ciasta.
przepis na Bułki na zakwasie
ok. 8 sztuk
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej*
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
- 170-200 g wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
- 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki.
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
- Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut – do zrumienienia.
- Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
- Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
wygladaja super!
jakie pyszne te buleczki:) ach, na kolacje to taka bym sobie zjadla:)
Kuba, zgadzam się, są idealne na śniadanie! ja pałaszowałam je w sobotę :)
pozdrawiam ciepło!
Ja właśnie pół godziny temu wyciągnęłam zakwas z lodówki i jutro piekę:) …tak mnie nimi kusicie z tych pięknych zdjęć:) pozdrawiam ciepło:)
Wspaniałe buły na śniadanko :))
Pozdrowienia.