Bułki na zakwasie

na 13 grudnia 2010 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś na śniadanie miałem przyjemność zjeść bardzo smaczną bułkę na zakwasie, którą upiekłem w ramach Weekendowej Piekarni. Zaproponowała je Tilianara i doskonale trafiła w mój gust – proste, szybkie (o ile dodamy drożdży) i niezwykle smaczne – idealne na rozpoczęcie dnia!

Bułki piekłem zgodnie z przepisem, ale nie na blasze, ale kamieniu Fratelli, który symuluje warunki takie jak w piecu chlebowym. To naprawdę super sprawa dla piekących pizzę lub pieczywo i z czystym sumieniem polecam jego zakup każdemu. Kamień doskonale rozprowadza wysoką temperaturę i wyciąga wilgoć z ciasta.

przepis na Bułki na zakwasie

ok. 8 sztuk

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej*
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
  • 170-200 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
  2. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki.
  4. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
  5. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut – do zrumienienia.
  6. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
  7. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. CookingJ pisze:

    wygladaja super!

  2. aga pisze:

    jakie pyszne te buleczki:) ach, na kolacje to taka bym sobie zjadla:)

  3. EVE pisze:

    Kuba, zgadzam się, są idealne na śniadanie! ja pałaszowałam je w sobotę :)

    pozdrawiam ciepło!

  4. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    Ja właśnie pół godziny temu wyciągnęłam zakwas z lodówki i jutro piekę:) …tak mnie nimi kusicie z tych pięknych zdjęć:) pozdrawiam ciepło:)

  5. Majana pisze:

    Wspaniałe buły na śniadanko :))
    Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top