Sałatka śledziowo-imbirowa

na 21 grudnia 2010 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Poniższy przepis na sałatkę śledziową pochodzi od Grażyny, która znalazła się w trójce laureatów mojego mikołajkowego konkursu.
Strasznie byłem ciekaw smaku, tak przyrządzonych matiasów, które mnie nie zawiodły. Dzięki połączeniu imbiru i pieprzu ziołowego zyskują one lekko pikantny, bardzo ciekawy smak. Dałem nieco więcej przecieru pomidorowego, który przełamał ostrość cebuli.

Jeśli lubicie sałatki śledziowe, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na śledzie z buraczkami.

Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.

Śledzie imbirowe
Składniki:
– 250 g filetów śledziowych
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– cebula
– 1/4 szklanki bulionu
– 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:
Śledzie opłukać i osuszyć i pokroić w kawałki.
Cebulę drobno posiekać i włożyć do miseczki. Dodać przyprawy oraz ocet i zalać gorącym bulionem. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodajemy olej i przecier.
Dodajemy śledzie i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Anonymous pisze:

    Zrobiłam wszystko wg przepisu, niestety przygotowana "zalewa" nie była dobra w smaku, postanowiłam ją uratować. Wszystko wrzuciłam do rondelka i dusiłam na bard\o małym ogniu aż cebula zmiękła, na koniec dodałam jeszcze łyżkę miodu. I dopiero wtedy wszystko stało się aromatyczne i naprawdę smaczne.

  2. Amber pisze:

    Imbirowe śledzie zrobiłam wczoraj.Ja daję świeży imbir, orzechy i inne przyprawy. W moim przepisie nie ma też pomidorów.
    Ciekawa jestem smaku Twoich.Wyglądają smakowicie.

  3. Karmel-itka. pisze:

    imbirowe? ciekawe, ciekawe…

  4. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    U mnie każdy śledź w każdym wydaniu jest dobry. Z imbirem jeszcze nie próbowałam.

  5. grazyna pisze:

    Miło mi, że Ci posmakowały. Ja w tym roku też robię . Pozdrawiam świątecznie :)

  6. kasia1977 pisze:

    Ja sledzie to tak sobie… Ot poogladac na zdjeciach wlasnie :) Naprawde ten imbir do nich pasuje???

  7. Majana pisze:

    Imbirowych nigdy nie jadlam. Pysznie się zapowiadają. Pozdrawiam:)

  8. EVE pisze:

    imbir to jest coś co zimą się u nas bardzo lubi, a tu taka niespodzianka :) Nie wpadłabym na to, żeby go połączyć ze śledziami!

    pozdrawiam przedświątecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top