Rolada z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

na 17 grudnia 2010 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Co roku na naszych świątecznych stołach gości kapusta z grzybami, którą podajemy w pierogach lub jako oddzielne danie. Zastanawiałem się, jak można to urozmaicić i wpadłem na pomysł upieczenia rolady nadziewanej kapuścianym farszem. Żeby było prościej, wykorzystałem gotowe ciasto francuskie, które świetnie się zgrało ze świąteczną klasyką.
Zamiast jednej dużej, można upiec kilka małych roladek – takie krokiety świetnie pasują do barszczu czerwonego.

Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.

Rolada z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 300 g kiszonej kapusty
– garść suszonych grzybów
– 1 cebula
– ziele angielskie
– pieprz czarny ziarnisty
– liść laurowy

Przygotowanie:
Przygotowanie jest banalne, aż głupio pisać…
Kapustę siekamy drobno i lekko odciskamy. Kroimy drobno również namoczone wcześniej grzyby oraz cebulę. Dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy na wolnym ogniu około 90-120 minut. Gdy woda odparuje, a kapusta będzie już miękka, studzimy.
Ciasto rozwijamy na blacie, nakładamy farsz i delikatnie zwijamy. Brzegi zaciskamy, a skórkę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Majano, i ja Cię pozdrawiam!

    Jolu, dzięki – miło, że tak piszesz. Pozdrawiam!

    Bareyo, widzę, że jałowiec gości dość często w Twej kuchni. Wcale się nie dziwię – to niezwykle zacna przyprawa, która wzbogaca aromat. Jeśli chodzi o ciasto francuskie, to wyszło moje lenistwo, nie chciałem też odstraszyć innych gotujących :-)

    Kasiu, zgadza się!

    Karmel-itko, dzięki!

    Fiolunko, bardzo mi miło. Dzięki!

    Ago, barszczyk do takiego dania jest idealny! Pozdrawiam!

  2. aga pisze:

    pycha:) a do tego barszczyk…mniam:)

  3. Fiolunka pisze:

    smakuje od samego patrzenia ;) więc w przyszłości na pewno wypróbuję.

    p.s
    świąteczne tło – REWELACJA ;)

  4. Karmel-itka. pisze:

    hmm, coś ala kulebiak.
    świetny pomysł z tym ciastem francuskim ;]

  5. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    jak to musi pysznie smakować!

  6. Bareya pisze:

    Powiem ci, że niby to jest banalnie proste ale pomysł fantastyczny.
    Oczywiscie nie pojde na skróty i zrobie ciasto jak na tartę – z krupczatki.
    Odrobinkę jałowca dodam i podziękuje za przepis.
    pozdrowionka

  7. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    kapusta i grzyby….to musi być smakowite:) …a jeszcze ciasto francuskie:). to skarb mieć w domu tak pysznie gotujacego mężczyznę:) pozdrawiam

  8. Majana pisze:

    Z kapustką i grzybkami, ach uwielbiam!:)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top