Jedna z najprostszych potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest kapusta z grochem. Niemniej jednak nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy bez półmiska z tym daniem.
Czy w Waszych domach również jada się taka kapustę? Ciekaw jestem jak ją przyrządzacie.
Zapraszam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami, które znajdziecie TUTAJ.
Kapusta z grochem
Składniki:
– 1 kg kapisty kiszonej
– 500 g grochu
– 1 duża cebula
– liść laurowy
– ziele angielskie
Przygotowanie:
Dzień wcześniej groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Następnie dolewamy wodę, by go przykryć i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go w tej samej wodzie, w której się namaczał. Powinien być gotowy po około 60 minutach.
Kapustę lekko odciskamy i kroimy drobno. Zalewamy wodą, do przykrycia, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu 45-60 minut.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy wraz z oliwą i grochem do ugotowanej kapusty.
Smacznego!
Trafiłam na ten blog przed chwilą i jestem oczarowana, fajne, proste przepisy, ładne zdjęcia i sympatycznie jakoś :)
Groch z kapusta ma chyba za słabą reklamę ;) Spróbowałam pierwszy raz dopiero w tym roku, a to jest MEGA PYSZNE jedzonko :)
Witaj, Twój komentarz niestety zagościł w spame, dlatego odpisuję dopiero dziś. Miło mi, że blog przypadł Ci do gustu – zachęcam do częstych odwiedzin. Pozdrawiam!
witaj mi bardzo smakowała kapusta z twego przepisu …gratuluję
Nawet nie wiesz ile radości sprawiają mi takie wpisy. Często czytam, że moja potrawa wygląda smakowicie, albo, że piękne zdjęcie, ale mnie najbardziej interesują opinie o smaku. Pozdrawiam serdecznie!
Anonimie, bardzo ciekawy przepis z tym olejem lnianym i czosnkiem. Strasznie jestem ciekaw jako smakować może takie danie.
Ewo, jesteś kolejną osoba, która wspomina o oleju lnianym. To ciekawe – jeszcze niedawno nawet o nim nie słyszałem…
Karmel-itko, a to ciekawostka! Nie jadacie kapusty na święta? Sądziłem, że to uniwersalne danie, które gości na każdym świątecznym stole!
Anonimie, pochwal się! Smakowało?
U mnie się robi
tylko wszystko podaje się osobno
kapustę ugotowaną z listkiem laurowym,zielem angielskim i przysmażona cebulką
osobno groch ugotowany (jak pire ziemniaczane)
i do tego sos grzybowy to wszystko miesza się na talerzu według uznania.
Bardzo ciekawy i fajny sposób – chętnie skorzystam z niego przy najbliższej okazji. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :-)
No będę robiła pierwszy raz zobaczymy co z tego wyjdzie pozdrawiam
niestety nie gości ona na moim stole.
ale raz spróbowana, przypadła do gustu ;]
wśród wigilijnych potraw to na kapustę z grochem czekam najbardziej. czekam cały rok. najpyszniejsza.
U mnie się nie jada i ja nawet nie umiem wyobrazic sobie tego smaku. Ale dużo o tym daniu słyszałam:)
jadam i to bardzo lubie:)
u mnie zawsze jest na Wigilie:)
W moim rodzinnym domu zawsze musiał być kapuśniak z fasolą i grzybami polany olejem lnianym. A kapustę z grochem robi moja teściowa, ale nie na wigilię.
Eh, trochę to nieskładnie napisałam. Fasoli jaś gotuje duży garnek :)
Moja mama dodaje jeszcze olej lniany, czosnek, grzyby i fasolę jaś zamiast grochu. Gotuje jej duży garnek bo część ląduje w kapuście a część zjadamy z barszczykiem czerwonym zabielanym.
Uwielbiam kapuste z grochem! Moje ulubione na wigilię!! :)
Jada się, jada! :)) Moja mama robi ją zawsze specjalnie dla mnie,bo ją uwielbiam:))
Pozdrawiam:)