Kasza gryczana ze skwarkami

na 15 listopada 2010 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, o dobroczynnych właściwościach kasz, które znali już nasi przodkowie. To doskonałe źródło składników odżywczych i energii, które powinno gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Za jedną z najzdrowszych uznawana jest, wytwarzana z łuskanych i prażonych ziaren gryki, kasza gryczana. Zawiera dużo magnezu (wpływa na układ nerwowy i pracę mięśni), cynku, żelaza (zapobiega niedokrwistości), wapna (wzmacnia kości), potasu (obniża ciśnienie), fosforu i kwasu foliowego (wskazana dla kobiet w ciąży). Jest doskonałym źródłem potrzebnych organizmowi węglowodanów oraz witamin z grupy B. W przeciwieństwie do innych kasz, dietetycy zalecają ją osobom z dolegliwościami żołądkowymi – nie zakwasza ona organizmu i jest delikatna.

Doskonale pasuje do wielu różnych potraw – sosów mięsnych, farszów, zapiekanek, dań słodkich i wytrawnych. Ja najczęściej jadam ją tak, jak dziś pragnę zaprezentować: ze skwarkami i kefirem – to świetne danie, które przygotować można w 10-15 minut. Wiem, że jest mało wyrafinowane, ale znajduje się w ścisłej czołówce moich ulubionych dań – kocham prostotę w kuchni…
Kasza gryczana ze skwarkami
Składniki dla dwóch osób:
Wybaczcie, że nie podaję dokładnej gramatury, ale to typowa potrawa robiona „na oko”
– 200 g kaszy gryczanej
– średni kawałek boczku
– laska kiełbasy
– 500 ml kefiru
– spora garść natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy około 15 minut (na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody) z odrobiną soli.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na średnim ogniu, do uzyskania rumianych skwarek.
Kiedy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej nieco odparować. Następnie nakładamy na talerze i posypujemy z wierzchu mięskiem i posiekaną natką.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. gerard pisze:

    Kasze wcześniej się moczy 2godziny potem krócej się gotuje do napęcznienia i się wyciąga z wora aby odparowała. boczek+podgardle+cebulka. OGÓREK kiszony lub małosolny. Smacznego.

  2. draka pisze:

    Ja za to często makaron razowy z boczkiem kani zajadam ;D w sumie podobne :P

  3. majana pisze:

    Kasza gryczana jest pyszna, ale ja jednak bez skwareczek poproszę;)
    Pozdrowienia:)

  4. EVE pisze:

    Kuba, a ja za "młodu" nie lubiłam kaszy gryczanej… zawsze jakoś w język kolała.
    ale teraz nadrabiam zaległości ;)
    a taka sama z boczkiem zimą jest idealna!

  5. kabamaiga pisze:

    Kuba to taki prawdziwy polski posiłek. Ach ślinka mi pociekła na samą myśl o nim

  6. Kinga pisze:

    Mniam, proste smaki, kefir, kasza, boczek, żadne frykasy, ale bardzo mi to odpowiada i czasem trzeba sobie coś takiego zaserwować. Pomijając boczek, to całkiem sdrowe danie!

  7. asieja pisze:

    pyszne to danie!

  8. Paula pisze:

    pięknie to wszystko wygląda, do tego aromatyczne roztopione masełko i odpływam

  9. Emma pisze:

    kasze gryczan a bardzo lubie a tak zadko ją jem, sama nie wiem czemu

  10. Kuchareczka pisze:

    Kasze gryczana uwielbiam! Tylko bez skwarków, za to bardzo z zimnym kefirem obok :)

  11. Fiolunka pisze:

    Mnie do kaszy nie trzeba przekonywać :) od kiedy pamiętam zajadałam kaszę w nieprzyzwoitych ilościach :)
    Twoja wersja kaszy mnie przekonuje :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top