Crumble z jabłkami lub śliwkami

na 6 października 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Brzydkie, ale dobre – tak nazywa się durszlakowa akcja, polegająca na publikowaniu efektów naszych kuchennych zmagań, które zadowalają nasze podniebienia, ale zdecydowanie nie poczucie estetyki. Cóż – tak się czasem zdarza, że pyszne potrawy niekoniecznie wychodzą pięknie na fotografiach. Tak jest w przypadku poniższych crumbli – ani wersja z jabłkami, ani ze śliwkami nie urzekają swą urodą. Ale czy to ważne? W tym wypadku nie, bo urzekły mnie swym smakiem i jestem przekonany, że uwiodą i Was :-)

przepis na Crumble z jabłkami lub śliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jabłka lub 12 śliwek
  • 8-10 łyżek cukru
  • 2-4 łyżeczki cynamonu (ja wolę więcej, ale jestem maniakiem cynamonu, więc nie jestem obiektywny)

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 30 g cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kawałki. Podobnie jeśli chodzi o śliwki – dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i ciasno układamy w kokilkach.
  2. Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami do uzyskania grudek. Posypujemy nimi owoce.
  3. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dzięki za odwiedziny i miłe komentarze. Mnie, a przede wszystkim moim crumblom zrobiło się bardzo miło :-)

    Anonimie, dlaczego? Na cztery kokilki moim zdaniem to wystarczająca ilość. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość składników i mieć więcej kruszonki. Pozdrawiam!

  2. Anonymous pisze:

    ale tego masła, cukru i maki na kruszonkę, to 30g to chyba za mało…? :)

  3. lepszysmak pisze:

    Crumble jest pyszne! Też planuję zrobić ze śliwkami:) Pzdr Aniado

  4. Paula pisze:

    crumble! mniam…

  5. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    uwielbiam crumble w każdej postaci!

  6. kabamaiga pisze:

    A wiesz Kuba, że ja uwielbiam oglądać crumble. Wcale a wcale nie jest dla mnie brzydkie. Być może już czuję ten smak i tak mi się robi ;)

  7. majana pisze:

    Crumble jest pyszne. Czy to śliwkowe, czy jabłkowe, rabarbarowe, wszystkie bym zjadła z wielką chęcią:)

  8. Karmel-itka. pisze:

    uwielbiam crumble. w każdej postaci!

  9. myniolinka pisze:

    oj tam od razu brzydkie… takie pyszności zjadam bez analizowania ich urody :)

  10. aga pisze:

    mmm… pychota:) to ze nie wyglada, to sprawa drugorzedna, za to smakuje wspaniale:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top