Sernik nowojorski

na 16 września 2010 16 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Sernik nowojorski siedział już od dawna w mojej głowie, jednak nie mogłem się zebrać by go wreszcie upiec. Zmobilizowałem się dopiero, gdy zobaczyłem sernikową akcję na Durszlaku – od razu wiedziałem, że to ten czas :-)
Przyznać muszę, że nie jest on idealny i nie jestem w pełni zadowolony z jego wyglądu, ale zdecydowałem się na jego prezentację ze względu na obłędny, cytrynowy smak, wspaniały aromat i kwaskową nutę – pycha!

Sernik nowojorski


Składniki:
– 250 g ciasteczek digestive
– 125 g masła
– 1 kg twarogu mielonego na sernik
– 4 jajka
– 270 g cukru pudru
– 200 g śmietany
– skórka obtarta z jednej cytryny
– 80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem.
Dno tortownicy 25 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie.
Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest gotowy.
Otwieramy drzwiczki i wyłączamy grzanie. Pozwalamy stygnąć mu około godziny w piekarniku. Gdy już będzie wystudzony, przekładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

16 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dzięki za masę miłych słów – cieszę się, że sernik Wam się podoba. Mnie w sumie też zaczął. Ale jego smak…. do dziś czuję ten cytrynowy aromat. Naprawdę warto się za niego zabrać :-)

  2. Karmel-itka. pisze:

    och, wygląda wspaniale! ależ mi narobiłeś apetytu ;]

  3. KUCHARNIA, Anna-Maria pisze:

    Kolejny piękny sernik – ostatnio sernikowo się zrobiło:) Twój musi być pyszny:)

  4. Zaytoon pisze:

    Nowojorski ciągle przede mną, ale bez wątpienia w najbliższej przyszłości go upiekę. Ciekawa jestem właśnie, czy naprawdę wart jest tylu pochwał, ile dostaje. ;)

    Pozdrawiam!

  5. agatex pisze:

    Kurczę, nowojorski chodzi za mną już strasznie dawna, muszę w końcu zrobić ;)

  6. asieja pisze:

    ale jednak ma coś w sobie.. chocby ten pyszny cytrynowy smak:-)

  7. Ciastella pisze:

    wyglada super;)

    a ja ciągle nie mogę się na niego zdecydować ;]

  8. Amber pisze:

    Cudnie Ci się upiekł!
    Bardzo lubię nowojorskie.Zerzstą lubię wszystkie!

  9. Paula pisze:

    ale mi narobiłeś ochoty na sernik Kuba!

  10. cukrowa wróżka pisze:

    a tam wygląd – ładny jest! a i tak najważniejsze, że pyszny!

  11. milk_chocolate84 pisze:

    nie marudź :P Pięknie wygląda ;) :)

  12. aga pisze:

    Sernik wyszedl Ci naprawde pieknie:)
    ach, jak chetnie bym zjadla ten kawaleczek z talerzyka, moze nikt nie zauwazy…:)

  13. Kuba pisze:

    Majana, dzięki!

    Szarlotek, no ja lubię czasem tak zamarudzić i niemal zawsze doszukam sie jakiejś rysy na dziele… Ale z sernika jestem i tak bardzo zadowolony! :-)

    Majka, z wielką przyjemnością! Zapraszam – kawa właśnie się zaparzyła :-)

  14. majka pisze:

    To ja sie wpraszam do Ciebie na ten serniczek :) Rob kawe, zaraz bede :))) A wiesz, ze ta sernikowa akcja i mnie zmobilizowala do pieczenia? Juz mam pyszny (mam nadzieje) sernik w planach :)

    Milego dnia.

  15. Szarlotek pisze:

    Czepiasz się drobnostek. Ja nic w nim takiego nie widzę czego można by się wstydzic a sernik o cytrynowym smaku jest rajem dla niejednego podniebienia :) Sama bym pochłonęła ze dwa kawałeczki … ;D
    Pozdrawiam!

  16. majana pisze:

    Pięknie Ci się upiekł Kubo! Ten sernik jest pyszny,mniam:)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top