Risotto z kurczakiem

na 18 sierpnia 2010 17 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Risotto to klasyczne włoskie danie wywodzące się z północnych regionów tegoż kraju. Istnieje mnóstwo odmian tego dania, różniących się między sobą sposobem przygotowania, dodatkami, a także rodzajem użytego ryżu. Najpopularniejszym gatunkiem jest carnaroli, który charakteryzuje się średnią długością ziarna i wysoką zawartością skrobi, dzięki czemu utrzymuje jędrność mimo dość długiego procesu gotowania. Inne wykorzystywane w kuchni włoskiej gatunki ryżu to między innymi arborio (krótkie, okrągłe ziarna) i vialone nano (ziarna podobne do arborio, ale znacznie bardziej aromatyczne).
Dania z ryżu znane są na Półwyspie Apenińskim już od czasów starożytnych, jednak pierwsze risotto w takiej formie, jaką dziś znamy podano w Sylwestra 1791 roku na przyjęciu u królewskiej rodziny Savola.
I ja bardzo lubię to danie – jest proste, a jednocześnie eleganckie – doskonale komponuje się tak z drobiem, jak i owocami morza. Tym razem postanowiłem nieco odejść od tradycji i wykorzystać dziki ryż. Nie zawiera on tak wiele amylozy jak jego włoscy kuzyni, dlatego jest nieco bardziej sypki. Nie mniej jednak smakuje wyśmienicie!
PS Dopiero teraz, kiedy spisywałem przepis zorientowałem się, że zapomniałem użyć śmietany – cóż – myślami wciąż jestem na wakacjach :-) Przynajmniej moje risotto było mniej kaloryczne, choć aby było niezbyt suche musiałem dodać nieco więcej bulionu…
Smakowało Wam risotto? Polecam przyrządzenie równie smacznego kaszotto z pieczarkami i porami.


Przepis na risotto z kurczakiem

Przygotowanie: 60 min
Czas całkowity: 60 min
Ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 200 g mieszanki warzyw (marchewka, fasolka, papryka itd.) – ja użyłem mrożonej
  • 250 g ryżu (ja użyłem dzikiego)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą. Następnie kroimy w paski i obsmażamy krótko na silnie rozgrzanym oleju. Przekładamy kurczaka do miseczki i przykrywamy.
Na tym samym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, do której następnie dodajemy warzywa. Krótko obsmażamy.
Wsypujemy ryż i zalewamy połową bulionu. Odprawiamy nieco solą. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Pozwalamy ryżowi wchłonąć bulion, który w miarę potrzeb uzupełniamy. Gotujemy do czasu pełnego ugotowana ryżu.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kurczaka i mieszamy ze śmietaną. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

17 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kuba pisze:

    nie przepadam za tym

  2. jeanx pisze:

    Fajne, ja dorzuciłam jeszcze na koniec trochę sera żółtego, bo z mężem lubimy i wyszło pysznie.

  3. Gossu pisze:

    Aaa który wmiare potrzeb uzupełniamy :p mój błąd

  4. Gossu pisze:

    „Wsypujemy ryż i zalewamy połową bulionu.” a co z drugą połową?

  5. Kasjusz Cherea pisze:

    Jak dla mnie to tak sobie. Moim zdaniem risotto musi być na maśle i ryż powiniem być na tym maśle przesmażony. W dodatku wizualnie słabo.

    • Kuba pisze:

      Dzięki za krytyczną uwagę – jeśli mam być szczery, to są one dla mnie o wiele ważniejsze niż ohy i ahy, które są co prawda miłe, ale nie mają większego wpływu na rozwój. Masz rację co do masła, ryż powinien być wcześniej przesmażony na nim, ja jednak, o czym wspomniałem we wstępie, odszedłem od tradycyjnego przepisu (świadczy o tym choćby użycie dzikiego ryżu). Zapraszam Cię do dalszych odwiedzin i komentarzy. Pozdrawiam (a biorąc pod uwagę Twoją ksywę: ave!).

  6. kipeX pisze:

    pysznee!
    tyle, że robiłem bez śmietany i szxczypiorku ;]

  7. Panna Malwinna pisze:

    takie risotto zniknęło by u mnie w oka mgnieniu. mój Luby jest fanem i ryżu i kurczaka;)

  8. Kuba pisze:

    Wiosenka, to podobnie jak ja :-)

    Majka, fajnie jest czasem nieco poeksperymentować :-)

    Kasia, dzięki!

    Paula, to prawda – jedno z bardziej uniwersalnych dań.

    Aga, proszę bardzo – częstuj się :-) Pozdrawiam!

  9. aga pisze:

    smaczne jedzonko:) chetnie bym sie poczestowala, pozdrawiam:)

  10. Paula pisze:

    risotto lubię za to, że praktycznie wszystko można do niego wrzucić i jest pyszne :)

  11. Kasia w kuchni pisze:

    risotto jest pycha …;D

    Pozdrawiam ;)

  12. majka pisze:

    Hmm..ciekawa odmiana risotta :) Taki ryz to swietna alternatywa dla ryzu arborio, ktorego zawsze uzywam. I do tego kurczak, mniam :)

  13. wiosenka27 pisze:

    Bardzo lubię risotto a już z kurczakiem wyjątkowo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top