Ciasto z borówkami

na 9 sierpnia 2010 20 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jakiś czas temu robiłem bardzo podobne ciasto, z tą różnicą, że było to ciasto z truskawkami. Było ono bardzo smaczne i spróbować chciałem z innymi owocami. Początkowo planowałem wykorzystać jagody, ale niestety nigdzie w okolicy nie udało mi się ich dostać, zadowolić się musiałem więc ich amerykańskimi kuzynkami. Ta zamiana była okazała się być bardzo korzystną – borówki smakowały rewelacyjnie i gorąco polecam! Tym bardziej, że jest ich chyba więcej niż naszych rodzimych jagód (wniosek wysunięty po obserwacji okolicznych straganów).

przepis na Ciasto z borówkami

Składniki:

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki (użyłem razowej pszennej)
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Masło z mąką kroimy nożem do czasu powstania grudek. Gdy to nastąpi dodajemy pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Szatkujemy dalej i wbijamy trzy żółtka. Wyrabiamy szybko do uzyskania gładkiego ciasta, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Borówki myjemy. Połowę z nich przekrawamy na pół. Mieszamy je z całymi i zasypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok.
  3. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia, dno obciążamy grochem lub fasolą i wstawiamy na ok. 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 175 st.C.
  4. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą połową szklanki cukru oraz z kakao.
  5. Po upieczeniu nieco studzimy. U mnie dno, mimo obciążenia wyrosło dość mocno, więc „wykopałem je” nieco łyżką i pokruszyłem. Na dno wykładamy borówki i przykrywamy pianką. Ja posypałem z wierzchu pokruszonym ciastem z nadmiernie wyrośniętego dna. Pieczemy około 10-15 min. w temperaturze 175 st.C.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

20 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Joanno, chętnie upiekłbym takie ciacho raz jeszcze. Niestety nie mam już borówek :-) Pozdrawiam!

  2. Joanna pisze:

    Wygląda smakowicie. Jakby tam mi jeszcze ktoś takie ciasto upiekł to byłabym w siódmym niebie. Jestem dziś wyjątkowo leniwie nastawiona do życia ;-)

  3. Kuba pisze:

    Olciaky, dzięki!

    Anonim, nic trudnego – zachęcam do upieczenia. Pozdrawiam!

  4. Anonymous pisze:

    Mam na to ciasto wielką ochotę

  5. Olciaky pisze:

    Cudowne 0.o

  6. Kuba pisze:

    Paula, zapraszam!

    Viridianka, nie istotne – beza czy kruszonka – ważne, że smaczne :-)))

    Wiosenka, tylko dwa? Ja zjadłbym trzy co najmniej!

    Milk chocolate, polecam, jest naprawdę smaczne.

    Zaytoon, chyba to faktycznie jedna z przyczyn wypierania jagód przez borówki amerykańskie…

    Asieja, bardziej? No ja chyba wolę truskawki, ale borówki też są pyszne!

    Muscovado, czas najwyższy to nadrobić :-)

    Komarka, strasznie zazdroszczę Ci osobistych krzaczków z borówkami – muszą pysznie smakować!

    Aga, oj pyszne! Polecam!

    Karmel, dzięki!

    Kass, i co? Zrobiłaś? Daj znać jak smakowała…

    Majka, ja też wolę jagody, ale jak to się mówi: kiedy nie ma co się lubi, to się lubi co się ma…

    Anonimie, przykro mi, że ciasto Ci nie odpowiada. Dziwi mnie tylko, że to już kolejny krytyczny komentarz pisany przez anonimową osobę – zachęcam do podpisywania się….

  7. Anonymous pisze:

    sory ale to ciasto wygląda fatalnie jak kupa, ja na pewno bym sie nie skusiła, kolezanki tu słodzą jak mogą, ale prawda jest niestety taka, że wyglada ochydnie

  8. majka pisze:

    Pyszne ciasto. Ja tez zauwazylam, ze borowek jakos tak jest wiecej, jagod natomiast jak na lekarstwo. Trzeba sie porzednie natrudzic aby je znalezc. A szkoda, bo jagody bardzo lubie, borowki juz mniej. Ale skoro piszesz, ze w tym ciescie smakuja doskonale to wierze Ci na slowo :)

  9. viridianka pisze:

    zajrzałam jeszcze raz, kurcze przeca to beza I! kruszonka xD to ta wersja mi jak najbardziej odpowiada (;
    przepraszam za moje gapiostwo;)

  10. kass pisze:

    O fajne ciasto, też mam borówki więc zrobię Twoją tartę, z tą kakaową bezą dobry pomysł…pozdrawiam.

  11. Karmel-itka. pisze:

    prezentuje się wspaniale. i z pewnością smakuje wybornie. jeju, już mam na nie ochotę!

  12. aga pisze:

    takie ciacho to musi byc pyszne, mniam:)

  13. Komarka pisze:

    Wygląda jak pyszna rustykalna tarta :) A borówki zaczęły pięknie dojrzewać na krzaczku w ogrodzie, więc może znajdę dla nich miejsce w takim cieście :)

  14. Muscovado pisze:

    Wieki nie jadłam ciasta z borówkami!

  15. asieja pisze:

    borówki lubię bardziej od truskawek, świetne ciasto.

  16. Zaytoon pisze:

    Borówki chyba łatwiej pozyskać – nie trzeba się uganiać po leśnych ostępach. ;)

    A ciasto wygląda niezmiernie apetycznie.

    Pozdrawiam!

  17. milk_chocolate84 pisze:

    warte uwagi ciasto ;)

  18. wiosenka27 pisze:

    Wygląda tak, że natychmiast zjadłabym dwa duże kawałki:)

  19. viridianka pisze:

    u mnie na południu było więcej polskiej borówki niż amerykańskiej, teraz faktycznie jest odwrotnie (:
    a ciasto apetyczne z tą kruszonka, chociaż nei wiem czy bym nie wolała bezy jak poprzednio (;

  20. Paula pisze:

    to ja się piszę na kawałek takiego ciacha :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top