Fakes soupa – grecka zupa z soczewicy

na 30 lipca 2010 16 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Jak już zapewne zdążyliście się zorientować, bardzo lubię kuchnię grecką i co jakiś czas publikuję przepisy z tej kategorii. Tym razem chciałbym się podzielić przepisem na fakes (czyt. faakis) – tradycyjną grecką zupę z soczewicy. Istnieje wiele jej odmian, jednak mnie najbardziej pasuje ta z pomidorami i octem winnym, który fajnie zaostrza smak. Zupa według poniższego przepisu jest dość gęsta, więc jeśli ktoś woli rzadszą, proponuję dodać więcej wody.

Jeśli lubicie takie smaki, polecam gorąco sprawdzenie przepisu na inną zupę z soczewicy, a także wariant z ciecierzycą – pycha!

przepis na Fakes soupa – grecką zupę z soczewicy

Składniki:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • 250 g zielonej soczewicy (lub czerwonej)
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • garść natki pietruszki
  • garść oliwek

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od posiekania czosnku i cebuli, które następnie przesmażamy na oliwie w sporym garnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w kostkę marchewkę, liść laurowy i opłukaną soczewicę.
  2. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut.
  3. Sparzone pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy wraz z koncentratem, doprawiamy solą, pieprzem i oregano i gotujemy kolejne 15 minut.
  4. Przed podaniem dodajemy octu winnego, wierzch dekorujemy plasterkami oliwek i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

16 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Katerina pisze:

    Zupa nazywa sie /czyta,z greckiego/
    „fakies”a nie fakes.Robie ja od ok.20 lat,moja ulubiona,dodaje tymianku równiez.

  2. Bernadetta pisze:

    Dobre, jeszcze nie jadłam ale ufam że tak będzie, to znaczy ufam, że będzie dobre, nie że zjem. :)

  3. Wydra pisze:

    Osobiście polecam również dodać trochę kminku oraz kolendry (świetnie uzupełni zapachem dodatek cytryny zamiast octu). Dobrym pomysłem jest dodać również trochę selera (korzenia lub naciowego).

  4. monika pisze:

    Kochani,

    Jesli chodzi o oliwe – ja dodaje tylko 2 lyzki.

    Na talerz klade plaster fety, od Pana Kuby podpatrzylam oliwki :)

    Zamiast octu winnego (niestety po kazdym occie na drugi dzien strasze jesli chodzi o wyglad mojej buzi) – na talerzu dodaje pare kropel cytryny.

    Cos pysznego, oryginalnego i zdrowego.

    pozdrowienia dla Autora :-)

  5. kate pisze:

    Zupka bardzo dobra, robiłam podwójna porcję, tylko przyznam że trochę przeraża mnie ilość oliwy z oliwek. Trochę jej dużo w moim odczuciu.

    Pozdrawiam

    • Kuba pisze:

      Opierałem się na oryginalnym przepisie ale zawsze powtarzam, że ze składnikami i proporcjami to zawsze trzeba nieco po swojemu, zgodnie ze swoim smakiem. Pozdrawiam!

  6. benbenek pisze:

    Właśnie zrobiłam tylko nie dałam oliwek bo nie miałam i zamiast octu winnego trochę zwykłego dolałam. Wyszło przepyszne, jeszcze bym zjadła ale na diecie jestem i muszę się ograniczać, narzeczonemu też smakuje, będzie często gościła na naszym stole:)
    Dziękuję za przepis, rewelacja:)

  7. Anonymous pisze:

    Dziękuję ci Kubo za ten przepis!! Już dawno myślałam o ugotowaniu zupy z soczewicy – ma bardzo dużo selenu, który nas chroni przed rakiem:) Zupa wyszła bardzo smakowita, tylko ja zrobiłam 2x więcej, żeby było na dwa dni:) a i troszkę zmodyfikowałam – zamiast dwóch łyżek koncentratu pomidorowego wlałam cały kartonik przecieru pomidorowego. Wyszła super a oliwki zaostrzały zupkę.
    Naprawdę pycha!!!!

  8. Pinos pisze:

    Kubo, wygląda świetnie… aż żałuję, że mam już plany na dzisiejszy obiad…

  9. Paula pisze:

    podoba mi się ten dodatek oliwek :)

  10. aga-aa pisze:

    o tak, Antoni ma podwójna rację, mus zrobić i soczewica jest pyszna i w dodatku zdrowa :)

  11. Czyprak Antoni pisze:

    Nono, takiej soczewiczanki jeszcze nie jadłem. Mus zrobić, bo soczewica jest co? Tak jest, soczewica jest smaczna i zdrowa.

  12. Panna Malwinna pisze:

    bardzo lubię soczewicę- zarówno zieloną jak i czerwoną. jak najbardziej moje smaki;)

  13. Zaytoon pisze:

    Bardzo mi posmakowała ta zupa. Szkoda, że Domownicy nie podzielają mojego gustu i powtórki są raczej niemożliwe…

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top