Krem z porów

na 21 kwietnia 2010 15 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Skoro w poniedziałek upichciłem zielone naleśniki, postanowiłem pójść za ciosem i tym razem przygotować zieloną zupę z porów. To znaczy sądziłem, że będzie zielona ona, ale po dodaniu śmietany zbladła :-) Przyznać się Wam muszę, że jeszcze niedawno nie przepadałem za tym zielono-białym warzywem. Jakoś do niczego mi nie pasował i ledwo go tolerowałem. Od jakiegoś czasu jednak zacząłem dostrzegać jego walory smakowe i pojawia się on w mojej kuchni coraz częściej.

przepis na Krem z porów

Składniki:

  • jeden duży por
  • kilka ziemniaków (ok. 300g)
  • 1 litr bulionu (warzywnego czy drobiowego – jak kto lubi)
  • śmietana 36%
  • garść płatków migdałów
  • 3 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy już będą gotowe odcedzamy i studzimy.
  2. Pora drobno siekamy w półplasterki i obsmażamy w dwóch łyżkach masła. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Całość miksujemy blenderem do powstania jednolitej konsystencji. Gotujemy ok. 10-15 min na małym ogniu.
  3. Dodajemy śmietanę wg. własnego upodobania (mnie upodobało się dodać 4 łyżki) i mieszamy.
  4. Płatki migdałów lekko prażymy na patelni z jedną łyżką masła. Dekorujemy nimi zupę na talerzu.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

15 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Lukasz pisze:

    Wiesz co, kolejna rzecz robie z twojego przepisu, kiedys robilem makaron z sosem ( z reszta o ktorym Tobie pisalem ze wyszedl wysmienicie) a teraz krem (-y) :D i kolejny raz twierdze ze trafia w moje kubki smakowe. Co raz czesciej i chetniej zagladam na Twoja strone. Tak dalej bo robisz dobra robote :D

  2. Kuba pisze:

    Ewo, dodatek jabłka musi byś świetny – czuję, że piękne łagodzi ostry smak pora. Pozdrawiam!

  3. Ewa pisze:

    Ja znam zupe krem z pora zrobiona z porow, jablek i ziemniakow. Tez pyszna.

  4. Kuba pisze:

    O rany! Ale komentarzy się nazbierało, a ja mam takie opóźnienia! Wstyd! :-)))

    Majka, przekonaj się – warto. To naprawdę smaczne warzywko, a jeśli przeszkadza Ci ten bardzo wyrazisty smak, to można go odpowiednio "oprawić".

    Asieja, spróbuj, bo zupa jest naprawdę smaczna!

    Paula, dzięki. Udekorowałem decopenem, który był do wygrania w moim konkursie. Bardzo fajne narzędzie!

    Cudawianki, zgadzam się w 100%

    Maja, ja też chyba tak zrobię – każdy doda sobie śmietany według uznania – szkoda "zamulać" ten smak.

    Margot, dzięki!

    Belgia, bałem się, że ten por będzie zbyt mocny, ale następnym razem dam go zdecydowanie więcej.

    Dragonfly, tak jest! Pora najwyższa :-)

    Majana, koniecznie muszę spróbować zupy o której piszesz. Rukolę też traktujesz blenderem?

    Krokodyl, dzięki!

  5. Krokodyl pisze:

    Niesamowicie wygląda. Podoba mi się, że hej! :-))

  6. majana pisze:

    Pyszna zupka! Ostatnio u mnie była porowa z czosnkiem i rukolą:))
    Ślicznie ją udekorowałeś Kubo!:)
    Pozdrawiam.

  7. dragonfly pisze:

    Por nie króluje u mnie na stole,choć od czasu do czasu pojawia się. Pora (:)) to zmienić!

  8. belgia od kuchni pisze:

    Tylko dlaczego tak malo tego pora w zupie ? Zdecydowanie dalabym wiecej pora niz ziemniakow.
    Poza tym pieknie podana.

  9. margot pisze:

    Kuba jaka fajna zupa i te naleśniki niżej tez niczego sobie

  10. maja m.miusow pisze:

    wyglada slicznie! pisales ze zbladla po dodaniu smietany, z tego wlasnie powodu, ja nie dodaje wogole zabielaczy do zup kremowych, jesli ktos chce dodaje sobie lyzke jogurtu u siebie w talerzu;)pozdrawiam

  11. cudawianki pisze:

    jakie fajne esy floresy na zupce! dobrze, ze polubiles pora. swietnie sprawdza sie w kuchni!

  12. Paula pisze:

    kremowe zupy są moimi ulubionymi! z porów jeszcze nie jadłam. Dekoracja godna mistrza ;)

  13. asieja pisze:

    cudnie ją udekorowałeś!

    ja pora lubie od zawsze. ale zupy, której byłby głównym składnikiem nigdy nie jadłam..

  14. majka pisze:

    No to jeszcze ja musze przekonac sie do pora :) Moze taki talerz zupy by i w tym pomogl? :))

    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top