Ciasto zebra

na 26 kwietnia 2010 39 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
„Czy ta zebra jest prawdziwa?
Czy to tak naprawdę bywa?
Czy też malarz z bożej łaski
Pomalował osła w paski?”
Jan Brzechwa „Zoo”

Po takim wstępnie nie muszę chyba pisać, że pragnę zaprezentować Wam przepis na ciasto, które swą nazwę pożyczyło od tego sympatycznego, paskowanego zwierzaka.
Robi się je bardzo łatwo i szybko (nie licząc pieczenia), a smakuje wyśmienicie! Jest lekko wilgotne, dzięki czemu zachowuje świeżość co najmniej dwa dni. Polecam!

ciasto zebra 1

przepis na ciasto zebra

składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody (zwykłej, niegazowanej)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz do nasmarowania blachy
  • bułka tarta do obsypania blachy

przygotowanie:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając powoli olej i wodę.
  2. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy pozostałe pół szklanki mąki, do drugiej kakao.
  3. Blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką, aby ciasto nie przywarło. Nakładamy ciasto: na zmianę jedna łyżka białego, jedna czarnego.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 30-45 minut (aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy).

Smacznego!

PS Można dodać do ciasta dowolny aromat, jednak ja za nimi nie przepadam, więc pominąłem.

ciasto zebra 2

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

39 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Anna pisze:

    Ja mam identyczny przepis na zebre :)
    Ale n iestety mam problem pieklam z tego przepisu zebre nie raz i zawsze wychodzila a od kilku miesiecy wychodzi mi zakalec czyli pod koniec pieczenia wkladam patyczek jest suchutenki a jak ciasto wystygnie i zaczynam kroic w srodku jest mokre.Niestety nie moge znalezc przyczyny dlaczego tak sie dzieje piekarnik jest otwierany tylko pod koniec pieczenia, moze ty mi powiesz ? Z gory dziekuje i pozdrawiam.

    • Kuba pisze:

      Hm, to dziwne. Nigdy nic podobnego mi się nie zdarzyło – suchy patyczek jest sygnałem, że ciasto jest gotowe i wówczas je wyjmuję z pieca. Akurat zebra nie jest typem ciasta, któremu przeszkodzi krótkie otwarcie drzwiczek piekarka. Może jakiś nieświeży proszek do pieczenia…

  2. karolina mama wiki pisze:

    ja przepis przepisalam od mamy z zeszytu chyba kazda (mama ma taki) i wstyd sie przyznac ale ja dopiero pierwsze kroki robie w pieczeniu owszem bez pieczenia nie ma problemu kazde wyjdzie;))) moja zeberka juz jest w piekarniku i drugi raz w zyciu ja pieke i chyba kuba napisales dobrze przy pierwszej zagladalam czesto i zakalec byl wiec pieczenie ciast odstawilam wlasnie przez zakalec. uwielbialam to ciasto zwlaszcza te miski do wylizania gdzie wojna byla z bratem kto jaka ma ( wylizac). pozdrawiam wszystkich i ciebie kuba serdecznie i napewno napisze jak wyszla

  3. kuba pisze:

    ja tesz bym chciałtakie zjeść

  4. Karolina pisze:

    Dzis bede je piekla. :) Nie robilam cale lata, a luby mi cos pojekuje, ze nie ma nic slodkiego w domu i zjadlby jakies ciasto. ;)

  5. sylwia pisze:

    mi ciasto wyszło i to bardzo pyszne

  6. Pajdosowa pisze:

    dziekuje za przepis ,który już dawno zapomniałam .Moje dzieci będą zachwycone.Milo było przeczytać komentarze ,powodzenia

  7. Madziula pisze:

    Kuba wyjdź za mnie!! miec takiego kucharza w domu to skarb

    • Kuba pisze:

      Madziula, miewałem już propozycje reklam na blogu, proponowano mi udział w licznych warsztatach, a nawet sprzedanie nazwy ale matrymonialnych to jeszcze nie było :-) Muszę się zastanowić – podeślij zdjęcie, wymiary, wyciągi z konta itd :-D

  8. M. pisze:

    Przepis wygląda świetnie i planuję zrobić to ciasto dzisiaj, mam tylko pytanie: jak duża ma być tortownica?
    Pozdrawiam :)

  9. ciasto zebra pisze:

    Też uwielbiam zebre tylko nieraz wychodzi mi zakalec jaki może byc powód?

    • Kuba pisze:

      Ciężko stwierdzić – ja piekę według tego przepisu i nigdy nie miałem zakalca. Może za często zaglądasz do piekarnika?

  10. CIASTO ZEBRA:))) pisze:

    Super przepis i super ciacho z niego wychodzi:))) Uwielbia je cała rodzina!!!

  11. Kuba pisze:

    Elu, dzięki za podsunięcie fajnego pomysłu. Taka polewa musi świetnie smakować. Pozdrawiam!

  12. Anonymous pisze:

    albo można też na wierzch jako polewę wykorzystać mleko skondensowane z puszki slodzone najlepiej kakaowe….jako już całkowite urozmaicenie..posypać posiekanymi orzechami laskowymi.Ela

  13. Kuba pisze:

    Anonimie, bardzo fajny pomysł z tymi wiórkami – chętnie wypróbuję następnym razem. Pozdrawiam!

  14. Anonymous pisze:

    ciasto jest pycha a polecam na góre roztopioną kostke czekolady i posypać kokosem a i zamiast proszku do pieczenia dodać 1 łyżeczke Sody oczyszczonej jest naprawde lepsze

  15. Kuba pisze:

    Dziękuję Was wszystkim za miłe mym oczom i sercu komentarze :-))) Gorąco pozdrawiam!!! Fajnie, że to taki przepis z lamusa, o którym tak wiele osób dopiero sobie przypomniało :-)

  16. kabamaiga pisze:

    To ciasto mojego dzieciństwa i wstyd się przyznać, ale zupełnie o nim zapomniałam (moja mama chyba też, bo daaawno nie robiła)

  17. Anonymous pisze:

    ciasto było bardzo pyszniutkie:-)

  18. Tilianara pisze:

    Największym plusem tego ciacha to jego wygląd – zachwyca swoimi paskami :)

  19. kass pisze:

    Klasyka zawsze jest pyszna, pozdrawiam!

  20. asieja pisze:

    takie ciasto najbardziej lubię za wygląd :-)

  21. atina pisze:

    Pysznie wygląda:) Bardzo lubię to ciasto :)

  22. ilka_86 pisze:

    uwielbiam to ciasto!:) proste a jakie pyszne:))

  23. cukrowa wróżka pisze:

    stara, dobra zebra.:]

  24. majana pisze:

    Lubię zebrę! Moja mama też często je piekła jak byliśmy dziecmi. Pomagaliśmy jej i nakładaliśmy łyżkami ciasto do prodiża. :) Ja białe, brat czarne lub na odwrót:) No,a potem czekało nas wylizywanie misek i to było najlepsze!:))

  25. Carmellina pisze:

    Też robiłam :) proste i pyszne

  26. cooking Marta pisze:

    Ja też robie z tego przepisu zebre, zawsze sie udaje i piekne paseczki ma :)

  27. Paula pisze:

    ale ja lubię to ciasto! moja ciocia zawsze takie piekła mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top