Zupa krem z buraków

na 18 stycznia 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 1,00 z 5)
Loading...

Staram się, aby na naszym stole co drugi dzień pojawiała się jakaś zupa – podobno to zdrowo, dietetycznie i ogólnie rzecz biorąc „trendy, sexy & cool” (ktoś tak jeszcze mówi, czy tylko ja?). Poza tym zęby się mniej męczą i nie ścierają, dzięki czemu doczekają do mojej późnej starości! No dobra, to ostatnie, to taka moja teoria, którą właśnie ukułem :-)
Dlatego dziś ugotowałem pyszną buraczkową zupę krem. Przygotowanie jej jest bardzo proste, chociaż nieco czasochłonne – buraki gotują się około godzinę. Niemniej jednak gorąco ją polecam! Jest ona, jak już pisałem, pyszna!

 

Składniki:
½ kg buraków
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
1l wywaru warzywnego
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:
Buraki w skórce gotujemy (ja gotuję je na parze), studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Cebule i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie, aż cebula się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy buraki i zalewamy wywarem do momentu, aż zakryjemy warzywa (ja użyłem około litr wywaru). Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość gotujemy około 10 minut i miksujemy blenderem.
Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i grzankami.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kamila pisze:

    Rewelacja! Chociaz poszlam na latwizne, mam zawsze starte buraki w sloikach. Przygotowanie zajelo mi wiecjakies 20 min. Dzieki, moja corcia jest zachwycona, zmienilam tez dodatek, podalam z puree ziemniaczanym ze skwarkami ;) troche mniej dietetyczne ;)

  2. Kuba pisze:

    Anonimie, strasznie się cieszę, że krem Ci smakował. Zapraszam do przygotowane także innych zup z mojego bloga. Pozdrawiam!

  3. Anonymous pisze:

    właśnie zrobiłem, super.

  4. Kuba pisze:

    Joannanno – szkoda wielka, że Twój ukochany nie przepada z buraczkami. Dla nmie to jedno z ulubionych warzyw! Zachęcam do przygotowania tej zupy – jest pyszna!

  5. Anonymous pisze:

    uwielbiam buraki! niestety mojego ukochanego mozna by bylo nimi otruc! ma burakowa traume! poczekam, az gdzies wyjedzie i zrobie sobie kremowa zupke z Twojego bloga!
    pozdrawiam
    Joannanna

  6. Kuba pisze:

    Margot – o jajku pomyślałm w ostatniej chwili. Tak mi jakoś przypasowało, żeby złamać monotonię fioletu :-)

    Gosiaa99 – bardzo kremowa wyszła. Zwykle daję do takich zup więcej bulionu, ale dziś miałem ochotę na gęęęstąąą zupkę :-)

    Mikimama – groszek ptysiowy jest suer. Ale nie wiem czemu często mam problemy z jego kupnem w okolicznych sklepach :-)

  7. mikimama pisze:

    Też często robię zamiast pozbywać się buraków z wywaru. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

  8. gosiaa99 pisze:

    Oj jaka pyszna zupka…ach taka kremowa oj kusisz!

  9. margot pisze:

    buraczkowej z jakiem jeszcze nie podawałam ,ale czemu nie?
    O tak zupy sa bardzo zdrowe a przede wszystkim bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top