Banał, prawda? Co to za sztuka zrobić sałatkę z kiszonego ogórka i cebuli, zastanawiacie się pewnie. Otóż żadna to sztuka i najmniejsze wyzwanie kulinarne, któremu bez problemu sprosta nawet osoba przypalająca wodę na ziemniaki. W takim razie czemu zamieszam tę recepturę? Bo to jedna z moich najulubieńszych sałatek zimowych. Królowa czasów, gdy półki okolicznego warzywniaka świecą pustkami, a pomidory smakują jak mokra gąbka. Poza tym zawiera dużo witaminy C – tak mi się przynajmniej wydaje, wszak cebula stanowi jej bogate źródło.
przepis na Sałatkę z ogórka kiszonego i cebuli
składniki:
- 4-5 dużych ogórków kiszonych
- 2 średnie cebule (najlepiej czerwone)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
przygotowanie:
- Prościej już nie można.
- Ogórki i cebule (obrane oczywiście) pokroić w półplasterki i przełożyć do miski.
- Całość skropić oliwą i doprawić solą (niezbyt dużo – ogórki są i tak słone) i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Sałatka jest pyszna , robię ja bardzo często. Ale soli nigdy nie dodaje, bo w ogorkch kiszonych est dosyc soli, zamiast soli dodaj troche cukru. Zobaczysz ze smak bedzie inny i tez super . Pozdrawiam
Rewelacyjna surówka. Ja jeszcze dodaję jabłko i odrobinę majonezu. Pozdrawiam.
Z tymi waszymi przepisami to można bez końca.
A raczej nie można ma być jak. w pierwszym przepisie i jest cudownie.
To dodawanie innych składników to tak jak moja mama piecze sernik.
Pamiętam z lat dziecinnych smak tego sernika był przepyszny.
Aż pewnego razu moja mama dodała bakali najpierw same rodzynki
a potem wszystko co wpadło był dobry i smaczny lecz to nie to.
Warto zatrzymać smak dzieciństwa o ile było dobre.
Nie mam nic przeciw innowacjom kuchennym, lecz uważam
winno to być serwowane w oddzielnym temacie.
W końcu na jedzeniu trochę się znam, jem już ponad pięćdziesiąt lat.
smacznego
Staszku, problem w tym, że dla kazdego „smak dzieciństwa” oznacza coś zupełnie innego, co w komentarzach do tego i innych dań widać najlepiej. Nie mniej jednak czekam na Twoje wspomnienia z tamtych lat.
No i wyszło tak jak powinno. Dziękuje Kuba.
Ogórki własnoręcznie kiszone na bazie solanki ze źródła.
Kiszę je od wielu lat nie ma lepszych.
No może jeszcze na takie nie trafiłem.
A jaki smak, solić nie trzeba było.
Oliwka z oliwek oczywiście z ciemnej butelki.
Nie ma to jak naturalne.
O rany, ale mi tymi ogórkami narobiłaś smaku… Wiele dałbym za słoiczek takich…
Cieszę się, że sałatka Ci smakowała. Pozdrawiam!
Kuba chyba wyskoczyła Tobie literówka.
dla pewności http://www.kapitan-tulnowski.pl
Pozdrawiam
Staszku, przepraszam. Sam nie wiem skąd ta literówka, bo faceci tak rzadko do mnie piszą, że takie komentarze od razu rzucają się się w oko (cobyś mnie nie posądził o odpisywanie z automatu). Jestem pod wrażeniem informacji jakie przedstawiłeś na stronie. Sam trochę żeglowałem, ale to było bardzo dawno temu. Powiedz mi tylko skąd górnik na pomorzu. Chyba zbyt głęboko się nie wkopujecie :-)
Pozdrawiam i życzę Ci trzech stóp wody pod kilem :-)
Czy Ty cały czas płyniesz?
Odpowiedź na pierwsze pytanie.
Urodziłem się na pomorzu zachodnim dokładnie 24 km od brzegu Bałtyku nad rzeką
Parsętą która jak zapewne wiesz, wpada do morza i na niej jest port Kołobrzeg.
odpowiedź na drugie pytanie; w tej chwili jestem na lądzie i przygotowuje
otwarcie Tawerny, Restauracji i Kawiarni „ARKA” w mjejscowości Pękanino
za Koszalinem z kuchnią Kaszubsko-Pomorską
Otwarcie planuję na drugą połowę kwietnia 2013.
Z przyjemnością odwiedziłbym Twoją tawernę. Może w tym roku uda mi się wykoczyć nad morze, to czemu nie w tamte rejony? Pozdrawiam!
noo dzisiaj robie – zobaczymy co to wyjdzie :D
No i jak smakowała?
Witam, pomysł z jabłkiem jest ciekawy, ale u mnie w domu od 30 lat była robiona w taki sposób;
4-6 ogórki kiszone i 1 cebula krojone w kostkę,
2 łyżki musztardy, 2 łyżki oleju,
sól, pieprz, cukier do smaku.
Witam,
Twój przepis też zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam!
Kuba spróbuj z pomidorem. Pomidora mniej więcej tyle samo co ogórka kiszonego i do tego cebulka – po prostu odlot. Łączenie pomidora z ogórkiem zielonym nie jest wskazane ale z kiszonym już jak najbardziej więc polecam ^^
Dzięki za podsunięcie pomysłu. Pozdrawiam!
Też tak robię od dawna, Dodaję tylko troszeczkę potartej marchwi i troszkę musztardy i majonezu. Wychodzi pycha.
Fajny pomysł z tymi dodatkami. Pozdrawiam!
Bardzo smaczna salatka.Ja posypuje ja jeszcze koperkiem.
Myślę, że to bardzo dobry dodatek. Koperek świetnie smakuje z ogórkami. Pozdrawiam!
Pyszna sałatka , ale ja jeszcze dodaje paprykę czerwona, zielona i żółtą( kolorowo :)) i troszkę musztardy :) pycha
O tak – ja również nieraz dodaję wspomniane składniki i w pełni się z Tobą zgadzam – pycha! :-) Pozdrawiam!
Dobra sałatka, raczej ostra pod względem kwaśności dlatego też dodaję cukru a nawet można by troszkę garam masali ale to tylko dla smakoszów, pozdrawiam
Dobry pomysł z masalą – sam lubię takie orientalne smaki, więc nie mam nic przeciwko tego typu eksperymentom :-) Pozdrawiam!!!
ta sałatka jest boska:p a najlepsza z własnych ogórków ukiszonych:) PYCHOTA
Dzięki :-)
Ja ją robię dodając zamiast zwykłego pieprzu- ziołowy. On doskonale podkreśla smak kwaszeniaków. Dobrze jest też dodać łagodniejszą cebulę, np. czosnkową.
Pieprz ziołowy? Niezły pomysł – bardzo lubię tę przyprawę. Pozdrawiam!
takie proste salatki sa najlepsze! ja znam podobna tylko z zoltym serem!
O! Z żółtym serem nie znałem. Ale chętnie spróbuję! Pozdrawiam!
żebyś wiedział że najlepsza! moja ulubiona!!! ja podaję ze śmietaną :) będzie dzisiaj na obiad a co :)
Anonimie, ocet jabłkowy powiadasz? Spróbuję!
ja dodaje jeszcze octu może być ocet jabłkowy czy jakoś tak
Ewo, piękna historia :-) A o dodatku jabłka słyszałem już tyle razy (nawet w komentarzach do tego wpisu), że koniecznie muszę wypróbować.
Pozdrawiam!
To jest sałatka (u mnie jeszcze z dodatkiem jabłka), którą jeszcze jako dziecko zaczęłam sama robić. Przepis przyniesiony z pierwszych urodzin, na które zostałam zaproszona w pierwszej klasie :) Dla mnie jest to sałatka z historią :)
Już koś proponował dodanie jabłka, koniecznie muszę wypróbować przy najbliższej okazji, bo uwielbiam jabłka. Pozdrawiam!
A próbowaliście tak jak ta z ogórków i cebuli ale dodać jeszcze twarde słodkie jabłko /jonagold/ pokrajane /nie tarte/,koniecznie pokrajane w zapałki.Pycha.
Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam!
Witam, faktycznie smaczna , zdrowa i rewelacyjna w swojej prostocie.Pozdrawiam <><
Dzięki za pomysł – wypróbuję :-)
a spróbujcie jeszcze dodać jabłko pokrojone w kostkę, pycha!!!
Peyter, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu – życzę smacznego!
ja wlasnie robie, tzn w lodowce juz jest, czekam:) od kilku dni chodzila mi po glowie, dawno jej nie jadlem. dzieki za przepis.
Anonimie, koniecznie daj znać czy Żonie sałatka przypadła do gustu :-)
zrobiłem dzisiaj, mało roboty i smakuje całkiem całkiem….. ciekawe co na to powie moja żona….
Ja uwielbiam tą sałatkę. I lubię dorzucić do niej jeszcze fety :D
Moja mama dodawała jeszcze szczyptę cukru. Pozdrawiam:)
O rany! Ile komentarzy! Nie przywykłem do takiego tłoku :-)
Majana – o to najwyższy czas ją znowu przygotować. Idealna na zimowy obiadek!
Gosia – chętnie spróbuję Twoją wersję. Ale czy robisz coś w rodzaju winegret, czy po prostu dodajesz musztardę?
Edysia79 – serio nigdy nie jadłaś? No to najwyższa pora spróbować! Jest pyszna!
Rain.drop – ja nikogo takiego nie znam! A sam uwielbiam!
Ziji – to prawda, że jest ekspresowa. Dzięki za odwiedziny!
To bardzo dobra sałatka, ja cebulę kroje tylko w małą kosteczkę… :) Szybkie, zwłaszcza na zimowe obiadki :)
To jedna z moich ulubionych. Są po prostu dni, kiedy ma się ochotę na coś z "wyższej półki", z wieloma składnikami i intrygującym sosem ;) oraz dni, kiedy ma się ochotę na coś absolutnie prostego. Wtedy taka sałatka jest niezastapiona. Poza tym – czy jest ktoś, kto nie lubi ogórków? :)
O widzisz, a ja pierwszy raz taką sałatkę widzę :)
Ogórki kiszone to też źródło witaminy C, więc to sałatka w sam raz na zimę jak mówisz.
tez ja czesto robie i zjadamy ze smakiem,ja dodaje do niej jeszcze ciut musztardy-pycha :)
Pozdrawiam :)
Bardzo dobra sałatka! Bardzo ją lubię,ale muszę przyznać,ze dawno jej nie jadłam.
Pozdrawiam!