Pieguski

na 23 listopada 2009 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

 
Ostatnio zdecydowanie mniej udzielam się na blogu – wybaczcie mi, ale nie mam niestety czasu aby regularnie opisywać swoje kuchenne dokonania. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni, ale patrząc w kalendarz, nie jestem w stanie przewidzieć kiedy chwila ta nastąpi :-(

Dziś postanowiłem upiec ciasteczka zwane pieguskami. Przepis zaczerpnąłem z blogu Moje wypieki i poddałem go drobnym modyfikacjom. Polecam te małe łakocie – są naprawdę bardzo smaczne, kruche i niezwykle proste w przygotowaniu.

Z poniższych składników upiekłem dokładnie 50 (co do jednego) piegusków.

Składniki:
kostka miękkiego masła
¾ szklanki cukru
jajko
2 i ½ szklanki mąki (użyłem pszennej razowej, ale może być zwykła)
łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki łuskanego słonecznika
szklanka łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
tabliczka (100g) posiekanej gorzkiej czekolady

Cukier ucieramy z masłem na jednolitą masę a następnie dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy masłowo-cukrowo-jajecznej. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą i dodajemy ziarna, orzechy i czekoladę.
Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w pięciocentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.
Pieczemy w temperaturze 200st.C około 10-15 minut.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dziękuję Wam za życzenia! Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin!

  2. Komarka pisze:

    Dziękuję za życzenia świąteczne :) Pozdrawiam już poświątecznie i życzę samych sukcesów, nie tylko kulinarnych w nowym roku :)

  3. Mich pisze:

    Dziękuję za życzenia, mam nadzieję, że dobrze spędzasz ten czas. Dobrze i smakowicie:)
    pozdrowienia ciepłe

  4. aga-aa pisze:

    chwytam pieguska (sama jestem jak ten piegusek ;) ) i lecę, bo wiem dobrze co to znaczy gdy czasu brak…nawet w swięta…

  5. majana pisze:

    Wesołych Świąt Kubo!:))

  6. Bea pisze:

    Wesolych Swiat Kubo! :)

  7. grumko pisze:

    Udanych Świąt życzy Andrzej z Ireną;-)

  8. Krokodyl pisze:

    Fajnie, że jesteś. Z czasem tak bywa. Życzę sobie, zebyś miewał więcej tego czasu dla bloga, ale wiem, że to niełatwo. :-)))

  9. Kuba pisze:

    Kabamaiga – mam złą wiadomość – koszyczek jest pilnie strzeżony :-)

    Majana – dzięki! Faktycznie są pycha!

    Grażyna – mam nadzieję, że brak czasu jest tylko tymczasowy, gdyż gotowanie i blogowanie jest o wiele przyjemniejsze niż pracowanie :-)

    Anne Marie – no jasne, że lepsze! :-) I przynajmniej masz pewność co jest w środku…

  10. kabamaiga pisze:

    Mmmm też kiedyś robiłam pieguski, aż musze sprawdzić czy z tego samego przepisu. Aż ukradłabym taki koszyczek pełen dobrodziejstw

  11. majana pisze:

    Pieguski sa pyszne :) Twoje wyglądają naprawdę pyszniusio :)
    Pozdrawiam !:)

  12. grazyna pisze:

    Aż szkoda, że nie masz czasu prezentować tego, co robisz, bo pyszne, ze ho ho !

  13. Anne Marie pisze:

    Ale apetyczne.!
    I pewnie z milion razy lepsze od tych "sklepowych" ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top