Placki gryczane z sosem pieczarkowym

na 22 października 2009 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

No i przyszła jesień a z nią jej przyjaciółka – grypa. I mnie odwiedziła i niestety zmusiła do pójścia na kilka dni zwolnienia. Nie mam za bardzo siły ani ochoty gotować, brakuje mi smaku, co skutecznie zniechęca.

Wczoraj jednak się przemogłem i zrobiłem dość proste jedzonko, które bardzo nam zasmakowało. Przepis na placki gryczane znalazłem w książce „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” rodziny Szaciłłów. Książkę tą dostałem kilka dni temu i znalazłem bardzo dużo ciekawych przepisów, które z pewnością nie raz zagoszczą tak ma moim realnym jak i wirtualnym-blogowym stole.

Poniższa receptura nie jest wierną kopią oryginały, gdyż nie miałem mąki groszkowej (użyłem zwykłej, pszennej), nasion słonecznika (zastąpiłem je orzechami pini) i asafetydy (użyłem po prostu cebuli i czosnku).

placki gryczane z sosem pieczarkowym 02

przepis na placki gryczane z sosem pieczarkowym

składniki na placki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 6 średnich pieczarek
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów pini
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki wody
  • sól

składniki na sos:

  • 10 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki mleka
  • 200 g śmietany
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy w podwójnej porcji wody (czyli w 400 ml na 100 g kaszy) z dodatkiem soli, a pod koniec gotowania dodajemy posikane drobno pieczarki i orzechy. Całość mieszamy i odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
  2. Z mąki i wody robimy ciasto, które konsystencją przypominać ma ciasto naleśnikowe.
  3. Do ciasta dodajemy kaszę i mieszamy.
  4. Placki smażymy na oleju około 2 minuty z każdej strony.
  5. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy dalsze 10 minut. Na koniec zestawiamy z gazu dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy zgodnie z uznaniem i polewamy usmażone placki.

Smacznego!

placki gryczane z sosem pieczarkowym

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu na placki owsiane:-) i udostępnić go na swoim blogu. Gratuluję świetnej strony :-) i zapraszam do mnie: http://twojefektmotyla.blogspot.com/

    • Kuba pisze:

      Miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu, tym bardziej, że dzielisz się nim z innymi. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów z mojego bloga. Pozdrawiam!

  2. M. pisze:

    No i zrobiłam – no i w sumie dobre no:)

  3. Kuba pisze:

    Margot – to prawda, że to fana książka. Podoba mi się motyw przemycana warzyw tak, aby się znajomi nie połapali, że je jedli :-)

  4. margot pisze:

    bardzo lubię te książkę i widzę ,że są w niej
    same udane przepisy
    Zjadłabym takiego placka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top