Zapiekanka cukiniowo-patisonowa

na 5 sierpnia 2009 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W związku z durszlakową akcją cukiniową, postanowiłem przygotować zapiekankę z rzeczoną cukinią i bakłażanem. Niestety szanownego pana B. nie zastałem i jego miejsce zajął pan P. czyli patison. Za to właśnie uwielbiam ciepłe pory roku, bo można sobie dowolnie dobierać i zamieniać składniki.

zapiekanka cukiniowo kabaczkowa

przepis na zapiekankę cukiniowo-patisonową

składniki:

  • 1 średni patison
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie (a jakże!) pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść wydrylowanych oliwek
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 15 dag startego żółtego sera (np. Gouda)
  • 25 dag mozarelli
  • oliwa
  • oregano

przygotowanie:

  1. Patisona i cukinię obieramy, kroimy w plastry (około 0,5-1 cm grubości). Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku i chwilę smażymy. Po chwili wrzucamy patisona i cukinię, które smażymy jakieś 7 minut. Solimy nieco.
  2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oliwie z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę cukiniowo-kabaczkową. Na nią wykładamy cebulę z szynką. Całość posypujemy tartym serem. Następnie kładziemy pokrojone pomidory wymieszane z oliwkami. Na nich pokrojoną w plastry mozarellę. Całość posypujemy oregano i pieprzem.
  4. Pieczemy w temp. 200 st.C około 40 minut.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Mer, nawet nie wiesz jaką przyjemność mi zrobiłaś tym komentarzem. To naprawdę wielka radość, że moje przepisy „wychodzą” i smakują nie tylko w mojej kuchni. Zapraszam Cię do dalszego zgłębiania mego bloga i wspólnego gotowania. Pozdrawiam!

  2. Mer pisze:

    Drogi Kubo!
    W ostatni weekend miałam gości i postanowiłam na nich wypróbować nowe przepisy :) Zrobiłam zapiekankę (powyżej), następnego dnia tartę brokułowo-serową i na deser amerykańskie ciastka z czekoladą. Wszystko wyszło przepyszne, a w szczególności właśnie zapiekanka cukiniowo-bakłażanowa! Kiedyś już robiłam też Twoje zupy: groszkową i brokułową. Uwielbiam Twoje przepisy! Są proste, dokładne, wszystko zawsze wychodzi zgodnie z opisem i przepyszne!! Wielkie dzięki, pozdrawiam i wkrótce zabieram się za kolejne przepisy z Twojej strony :)

  3. majana pisze:

    Uwielbiam takie zapiekanki! Ostatnio u mnie była bakłażanowo-cukiniowa z pomidorami. Pycha :)
    Twoja też mi sie podoba!:)

  4. majka pisze:

    Mmm..to cos , co lubie :)
    U mie tez dzis bedzie cukiniowo :) Juz czeka na wstawienie do piekarnika zapiekanka z cukinia :)
    Pozdrawiam!

  5. Tilianara pisze:

    Kuba, zajrzyj do mnie (http://kuchniaszczescia.blogspot.com/2009/08/doskonaa-kapusta-na-lekko.html) i czuj się ustrzelony :)
    Pozdrawiam :)

  6. Tilianara pisze:

    Mmmm, lubię takie zapiekanki, tym bardziej, że one są smaczne również na zimno :) Dobry pomysł :)

  7. kass pisze:

    Pyszna musi by, jestem fanką cukinii więc wypróbuję, pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top