Bakłażan się na mnie rzucił. No może nie dosłownie, ale wpadł mi w oko na weekendowych zakupach. Taki ładny kolorek od razu przyciągnął moją uwagę. Już po chwili zapalił mi się w głowie neon z napisem M-U-S-A-K-A. Musaka? Czemu nie! Poniższe zdjęcie pochodzi z mojego wyjazdu do Grecji kilka lat temu – wiadomo – tam musaka smakuje najlepiej.
przepis na musakę
składniki:
- 2 bakłażany (około 1kg)
- 1 cukinia
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 duże cebule
- 600 g pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml pulpy pomidorowej
- oliwa (około pół szklanki)
- świeża bazylia i oregano (po około 1 łyżce posiekanych ziół)
składniki na sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
przygotowanie:
- Bakłażany i cukinię obieramy i kroimy w średniogrube plastry. Solimy dość obficie z obu stron i układamy w durszlaku aby puściły sok.
- Po 30 minutach opłukujemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry cukinii i bakłażana. Smażyć należy aż uzyskają złoty kolor a następnie odtłuścić ręcznikiem papierowym.
- Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, które wrzucamy na patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu plastrów. Dodajemy posiekany czosnek. Czekamy aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso.
- Smażymy do czasu aż mięso zbrązowieje. W międzyczasie sparzamy i obieramy pomidory, z których następnie usuwamy pestki i kroimy je w drobną kostkę.
- Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory i pulpę. Całość mieszamy i dusimy pod 20-30 minut.
- Kilka minut przed końcem duszenia dodać należy posiekane zioła.
- Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie aby się składniki połączyły.
- Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
- Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy połowę startego sera, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
- Odstawiamy sos aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka.
- Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
- Teraz układamy w naczyniu do zapiekania warstwę z połowy plastrów bakłażana. Na nią nakładamy warstwę mięsa, następnie warstwę cukinii, znowu mięso i bakłażan. Całość zalewamy sosem beszamelowym.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Po 20 minutach posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze 20 minut.
Smacznego!
Dzięki! :-)
Zajabisty przepis!!
Viridianka, chętnie spróbuję z dodatkiem Garam Masali i cynamonu – mięsko musi być bardzo aromatyczne!
http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/03/Mussaka.html
ta daaam :)
pycha!
polecam dodać cynamon i Garam Masalę do mielonego mięsa, bardzo ciekawy smak i ten aromat
KUBBA. MUSAKA SUPER , SUPER, SUPER.DZISIAJ ROBILAM.LUCYNA Z TORONTO.
Też za mną chodzi :) musaka jest dobra na lato :)
Widziałam przepis na musakę w Mojej Greckiej Kuchni na kuchni tv, ale nie zapamiętałam… Dzięki za przypomnienie!
O rany! Ale bym zjadla! Moze bez beszamelu za to z sosem pomidorowym :)
zapisuję przepis, wygląda super-smacznie:) i masz racje musaka najlepiej smakuje w Grecji:)