Gnocchi ze szparagami w sosie pomidorowym

na 1 czerwca 2009 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Danie szybkie i niezbyt kłopotliwe – w sam raz na późny powrót do domu, kiedy w brzuchu burczy a siły brakuje na dłuższe pichcenie.

gnocchi ze szparagami

przepis na Gnocchi ze szparagami w sosie pomidorowym

składniki:

  • 500 g szparagów
  • 500 g gnocchi (miało być niezbyt kłopotliwe więc kupujemy gotowe kluseczki)
  • 400 ml pulpy pomidorowej lub 500 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • parmezan do posypania
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy twarde końcówki (no, chyba, że mamy zielone szparagi, wtedy ich nie obieramy).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojone na połówki szparagi przez około 5 minut. Następnie wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli.

P1010004[1]

Czas teraz dodać pulpę pomidorową. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, musimy je sparzyć, obrać i usunąć pestki a następnie drobno pokroić. Gotować całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.

P1010007[1]

W międzyczasie zagrzać wodę w garnku i ugotować gnocchi.
Ugotowane kluseczki przełożyć na talerz, polać sosem ze szparagami, posypać parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego!

Kuchnia-3[1]

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top