Danie szybkie i niezbyt kłopotliwe – w sam raz na późny powrót do domu, kiedy w brzuchu burczy a siły brakuje na dłuższe pichcenie.
przepis na Gnocchi ze szparagami w sosie pomidorowym
składniki:
- 500 g szparagów
- 500 g gnocchi (miało być niezbyt kłopotliwe więc kupujemy gotowe kluseczki)
- 400 ml pulpy pomidorowej lub 500 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy
- parmezan do posypania
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy twarde końcówki (no, chyba, że mamy zielone szparagi, wtedy ich nie obieramy).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojone na połówki szparagi przez około 5 minut. Następnie wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli.
Czas teraz dodać pulpę pomidorową. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, musimy je sparzyć, obrać i usunąć pestki a następnie drobno pokroić. Gotować całość na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie zagrzać wodę w garnku i ugotować gnocchi.
Ugotowane kluseczki przełożyć na talerz, polać sosem ze szparagami, posypać parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego!