Fiński chleb Joululeippa

na 2 maja 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

29. Weekendowa piekarnia pod dowództwem Margot okazała się być bardzo miłą niespodzianką dla kubków smakowych i podniebienia. Z dwóch zaproponowanych przepisów wybrałem chleb Joululeippa – tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek a z wyraźną, korzenną nutą dominującą. Do tego chrupiąca skórka z kryształkami soli – bajka :-)
Mam tylko pytanie – jak się wymawia nazwę tego chlebka? Tak jak się czyta? Jak to brzmi po fińsku?

Zaczyn
* 1 łyżeczka 9 procent. Octu( ja dam 10 % bo taki jest w Polsce pół na pół z winnym co ma 6%) – ja również zmieszałem ocet spirytusowy z winnym
* 350 ml gorącej wody
* 400 ml mąki żytniej(białej lub razowej) – użyłem razowej
Zagotować wodę, lekko ja ostudzić (odstawić na 5- 7 minut ), dodać ocet i wtedy dodać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, co najmniej 12 godzin.

Ciasto
* 25 ml wody
* 20 g świeżych drożdży
* 3 łyżki miodu (można mniej) – użyłem 3 łyżek
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka mielonego (startego) kardamonu
* 1 / 2 łyżeczki cynamonu
* odrobinka :) startej gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka soli
* 300 ml mąki żytniej razowej
* 300 ml mąki pszennej razowej (ostatecznie można i białej) – użyłem razowej

Do posmarowania
* 1 łyżka wody,
* 1 / 2 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka soli morskiej (grubej)

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką miodu. Pozostawić aż się spieni. Następnie wymieszać wszystko razem-zagnieść I zostawić do rośnięcia na godzinę, przykryte Wyjąć ciasto, na papierze do pieczenia uformować 2 podłużne bochenki (wąskie). Zostawić do rośnięcia. Po 30-35 minutach wierzch posmarować wodą zmieszana z miodem i posypać sola. Piec przez 45 – 50 minut, 200 C. Wystudzić na kratce.

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Mafilka pisze:

    Hm… a środek chleba gdzie, a? ;)
    Po wierzchu całkiem, całkiem się prezentuje :))
    Pozdrawiam :-)

  2. margot pisze:

    Wyjątkowo piękny ten twój fiński chlebek
    I super ,że tak smakował:)
    p.s też jestem ciekawa jak się wymawia tą nazwę
    Spróbuje się dowiedzieć :DDD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top