Przed weekendem zauważyłem, że w warzywniaku pojawiły się państwo szpinak i boćwina. Szpinak wykorzystałem jeszcze tego samego dnia przyrządzając pesto szpinakowe. Boćwina poleżała kilka dni aż przyszła pora na tartę z szynką. Przy okazji dowiedziałem się dziś, że boćwina nazywana jest również kapustą rzymską i mangoldem – wyobraźcie sobie miny znajomych, kiedy poinformujecie ich, że zjedli właśnie tartę z mangoldem :-)
Oto przepis, zainspirowany tartą szpinakową Jamiego Olivera.
przepis na tartę boćwinową z szynką
składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g smalcu
- 50 g świeżo startego sera cheddar
- sól
- jajko
- 3 łyżki mleka
nadzienie:
- 2 czerwone cebule
- 1 cebula zwyczajna
- 1 ząbek czosnku
- 400 g boćwiny
- 3 łyżki majeranku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 500 g śmietany kremówki
- 150 g świeżo startego parmezanu
- 3 jajka
- 200 g ugotowanej wędzonej szynki
- kilka łyżek oliwy
przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać smalec, ser i sól i szybko wyrobić aż masa uzyska konsystencję kruszonki.
- Następnie dodać jajko i mleko i wyrabiać aż wszystko się połączy.
- formować z ciasta placek, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- Cebule obrać i pokroić w plasterki a następnie podsmażyć na oliwie do czasu aż się zeszkli. Dodać wtedy pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku.
- Umyć boćwinę, obciąć łodygi, liście posiekać i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i dwiema łyżkami majeranku. Smażyć całość około 2-3 minuty i zdjąć z ognia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na blasze na grubość około 5 mm. Podziurkować spód widelcem i piec 8 minut w temperaturze 190 st.C. Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie masę boć winową, na wierzch położyć szynkę porwaną na kawałki.
- W misce zmieszać śmietanę, jajka i większość parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i zalać wierzch tarty. Całość posypać resztą parmezanu i majeranku i piec 15-20 minut.
Smacznego!
O, boćwina (botwinka, buraki) na tarcie to jest to…
Dlatego właśnie kuchnia włoska jest tak bliska mojemu sercu – prostota jest dla mnie priorytetem w kuchni, a kapusta rzymska smażona na oliwie należy do dań najprostszych :-)
Pozdrawiam!
Jak już przy Rzymie jesteśmy, to spróbuj z rzymską sałatą. Sposobów podania jest wiele najprostszy smażona na czosnkowej oliwie. Doprawić solą, podać z bułką i smacznym białym winem. ;-)