Tarta boćwinowa z szynką

na 3 maja 2009 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przed weekendem zauważyłem, że w warzywniaku pojawiły się państwo szpinak i boćwina. Szpinak wykorzystałem jeszcze tego samego dnia przyrządzając pesto szpinakowe. Boćwina poleżała kilka dni aż przyszła pora na tartę z szynką. Przy okazji dowiedziałem się dziś, że boćwina nazywana jest również kapustą rzymską i mangoldem – wyobraźcie sobie miny znajomych, kiedy poinformujecie ich, że zjedli właśnie tartę z mangoldem :-)

Oto przepis, zainspirowany tartą szpinakową Jamiego Olivera.

tarta bocwinowa z szynka

przepis na tartę boćwinową z szynką

składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g smalcu
  • 50 g świeżo startego sera cheddar
  • sól
  • jajko
  • 3 łyżki mleka

nadzienie:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 cebula zwyczajna
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g boćwiny
  • 3 łyżki majeranku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 500 g śmietany kremówki
  • 150 g świeżo startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 200 g ugotowanej wędzonej szynki
  • kilka łyżek oliwy

przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać smalec, ser i sól i szybko wyrobić aż masa uzyska konsystencję kruszonki.
  2. Następnie dodać jajko i mleko i wyrabiać aż wszystko się połączy.
  3. formować z ciasta placek, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  4. Cebule obrać i pokroić w plasterki a następnie podsmażyć na oliwie do czasu aż się zeszkli. Dodać wtedy pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku.
  5. Umyć boćwinę, obciąć łodygi, liście posiekać i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i dwiema łyżkami majeranku. Smażyć całość około 2-3 minuty i zdjąć z ognia.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na blasze na grubość około 5 mm. Podziurkować spód widelcem i piec 8 minut w temperaturze 190 st.C. Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie masę boć winową, na wierzch położyć szynkę porwaną na kawałki.
  7. W misce zmieszać śmietanę, jajka i większość parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i zalać wierzch tarty. Całość posypać resztą parmezanu i majeranku i piec 15-20 minut.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Pinos pisze:

    O, boćwina (botwinka, buraki) na tarcie to jest to…

  2. Kuba pisze:

    Dlatego właśnie kuchnia włoska jest tak bliska mojemu sercu – prostota jest dla mnie priorytetem w kuchni, a kapusta rzymska smażona na oliwie należy do dań najprostszych :-)
    Pozdrawiam!

  3. Anonymous pisze:

    Jak już przy Rzymie jesteśmy, to spróbuj z rzymską sałatą. Sposobów podania jest wiele najprostszy smażona na czosnkowej oliwie. Doprawić solą, podać z bułką i smacznym białym winem. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top