Muffiny marchewkowe

na 12 kwietnia 2009 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Korzystając z wolnego czwartku, postanowiłem upiec muffiny marchewkowe. Wcześniej robiłem już takowe ciasto i muf finki oparłem na tym samym przepisie, którego pochodzenia już nie pamiętam.

muffiny marchewkowe

przepis na muffiny marchewkowe

składniki na 24 muffiny:

  • 6 startych marchewek
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g drobnego cukru
  • 400 ml oleju (ja używam oleju z pestek winogron, ale kiedyś robiłem z rzepakowym i było ok)
  • 4 jajka
  • rodzynki (jak zwykle nie wiem ile – wsypuję tyle ile akurat mam ochotę, tym razem było tyle co na zdjęciu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli

przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
  2. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, następnie dodać olej, marchewkę i rodzynki.
  3. Gdy składniki się połączą z olejem, dodać zawartość pierwszej miski i delikatnie wymieszać.
  4. Ponakładać ciasto do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  5. Piec 20 minut po czym sprawdzić muffinki patyczkiem. Gdy patyczek będzie już suchy wyjąć piekarnika foremkę i odstawić na kwadrans. Po tym czasie można wyjmować gotowe muffinki.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. turlaczek pisze:

    No proszę, jestem tu pierwszy raz, a tak tu pysznie :) na pewno wrócę. Uwielbiam muffiny we wszelkiej postaci, marchewkowe dopisuję do listy "do zrobienia". Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top