Korzystając z wolnego czwartku, postanowiłem upiec muffiny marchewkowe. Wcześniej robiłem już takowe ciasto i muf finki oparłem na tym samym przepisie, którego pochodzenia już nie pamiętam.
przepis na muffiny marchewkowe
składniki na 24 muffiny:
- 6 startych marchewek
- 500 g mąki pszennej
- 400 g drobnego cukru
- 400 ml oleju (ja używam oleju z pestek winogron, ale kiedyś robiłem z rzepakowym i było ok)
- 4 jajka
- rodzynki (jak zwykle nie wiem ile – wsypuję tyle ile akurat mam ochotę, tym razem było tyle co na zdjęciu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
- W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, następnie dodać olej, marchewkę i rodzynki.
- Gdy składniki się połączą z olejem, dodać zawartość pierwszej miski i delikatnie wymieszać.
- Ponakładać ciasto do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piec 20 minut po czym sprawdzić muffinki patyczkiem. Gdy patyczek będzie już suchy wyjąć piekarnika foremkę i odstawić na kwadrans. Po tym czasie można wyjmować gotowe muffinki.
Smacznego!
No proszę, jestem tu pierwszy raz, a tak tu pysznie :) na pewno wrócę. Uwielbiam muffiny we wszelkiej postaci, marchewkowe dopisuję do listy "do zrobienia". Pozdrawiam!