Jarmuż jadam od niedawna. Ta bardzo „polska” roślina niestety odeszła na jakiś czas w zapomnienie, jednak łatwiej można ją kupić. A warto, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i odżywcza.
Kasza z jarmużem sprawiać może wrażenie „przedszkolnej papki”, jednak to naprawdę bardzo fajne danie, które z pewnością gościć będzie często na mym stole.
przepis na kaszę jaglaną z jarmużem
składniki:
- 0,75 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki
- 300 g jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
przygotowanie:
- Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy czystą zimną wodą i gotujemy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
- Jarmuż dokładnie płuczemy i siekamy.
- W między czasie gotujemy w garnku wodę. Gdy będzie już wrzeć, wrzucamy do niej jarmuż i chwilę go gotujemy. Następnie wyjmujemy i odkładamy na durszlak.
- Czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na odrobinie tłuszczu. Dodajemy do niego jarmuż i razem krótko smażymy.
- Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!