Wprawdzie mamy już drugą połowę października, a za oknem piękna złota jesień, to naszła nas ostatnio ochota na knedle z truskawkami. Truskawek już oczywiście świeżych nie kupimy (tych kompletnie pozbawionych smaku, sprowadzanych z drugiego końca świata nie ruszam) pozostaje nam więc użyć mrożonek. Można wykorzystać sklepowe albo własne, które zamroziliście w szczycie sezonu na te owoce. Tak czy siak warto sobie przygotować takie danie, szczególnie kiedy za oknem robi sięszaro i deszczowo, by przywołać wspomnienie letnich dni. Poza tym nie martwcie się – kolejne truskawki już za jakieś 7 miesięcy :-)
przepis na knedle z truskawkami
składniki:
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 500 g truskawek
- cukier
- śmietana
przygotowanie:
- Truskawki rozmrażamy. Jeśli używamy świeżych, to dokładnie płuczemy i usuwamy szypułki.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przepuszczamy przez maszynkę (ewentualnie dokładnie ugniatamy tłuczkiem).
- Nastawiamy wodę w dużym garnku by się zagotowała.
- Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i szybko zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3 cm, z którego wycinamy kawałki grubości 3 cm.
- Z wyciętych kawałków formujemy placek, w który wkładamy truskawkę i łyżeczkę cukru.
- Zlepiamy dokładnie brzegi knedla i nadajemy mu kształt kuli.
- Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową nakładamy.
- Przed podaniem polewamy śmietaną z cukrem.
Smacznego!